Τουλάχιστον $2 δις θα καταβάλλει η Monsanto σε ζευγάρι με καρκίνο λόγω ζιζανιοκτόνου

Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει πάνω από «$2 δις» στο ζευγάρι Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ για το λέμφωμα μη-Χότζκιν που τους προκλήθηκε εξαιτίας της χρήσης του ζιζανιοκτόνου Roundup.Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ηχηρό χαστούκι στην Monsanto


Αποζημιώσεις και πρόστιμα 2 δισ. δολαρίων επιδίκασε δικαστήριο στην Καλιφόρνια σε ζευγάρι που πάσχει από καρκίνο, αποφέροντας και νέο δικαστικό πλήγμα στην εταιρεία Monsanto, αποφαινόμενο ότι ο καρκίνος αποδίδεται στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι του ζεύγους.

Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει πάνω από «δύο δισεκατομμύρια δολάρια» στο ζευγάρι Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ. Πρόκειται για την τρίτη συναπτή καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Μονσάντο, την οποία εξαγόρασε η Μπάγερ πέρυσι. Οι δύο προηγούμενες αποφάσεις εκδόθηκαν από δικαστήρια που επίσης βρίσκονται στην Καλιφόρνια: η μία από πολιτειακό δικαστήριο, η άλλη από ομοσπονδιακό.Και άλλη καταδικαστική απόφαση για το Roundup της Monsanto


Το σώμα ενόρκων δικαστηρίου της πόλης Όκλαντ έκρινε ότι το Ράουνταπ, το πολύ επιτυχημένο εμπορικά ζιζανιοκτόνο της Μονσάντο, προκάλεσε στο ζευγάρι το λέμφωμα μη-Χότζκιν από το οποίο πάσχει.

Αποφάνθηκε ότι η εταιρεία πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση 18 εκατ. δολάρια στον Άλβα Πίλιοντ, 37 εκατ. στην Αλμπέρτα Πίλιοντ και ένα δισεκ. δολάρια στον καθένα ως πρόσθετα, τιμωρητικά ποσά πέραν της αποζημίωσης, διότι η εταιρεία δεν φρόντισε να προειδοποιεί επαρκώς τους πελάτες της για τους κινδύνους που συνεπαγόταν η χρήση του ζιζανιοκτόνου της για την ανθρώπινη υγεία και για αμέλεια.Έρευνα για το ζιζανιοκτόνο της Monsanto (βίντεο)


Η διοίκηση του γερμανικού κολοσσού χαρακτήρισε την απόφαση απογοητευτική και διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει έφεση. Επισήμανε ότι ο Άλβα και η Αλμπέρτα Πίλιοντ είχαν πολλά προβλήματα υγείας επί σειρά ετών και διέτρεχαν κίνδυνο να εμφανίσουν λέμφωμα μη-Χότζκιν ούτως ή άλλως, καθώς και ότι η ετυμηγορία έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με το συμπέρασμα της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, ΕPA) ότι «δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» από τη χρήση της γλυφοσάτης, της δραστικής ουσίας του ζιζανιοκτόνου Ράουνταπ.Η αποζημίωση που θα καταβάλλει η Monsanto σε κηπουρό για πρόκληση καρκίνου λόγω του RoundupΟ γερμανικός αγροτοχημικός κολοσσός διατείνεται ότι οι μελέτες που εκπόνησαν επί δεκαετίες επιστήμονες της Monsanto και άλλοι απέδειξαν πως η γλυφοσάτη και το Ράουνταπ δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ ακριβώς το ίδιο είναι το συμπέρασμα πολλών εποπτικών φορέων διεθνώς.Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου αποκαλύπτει πώς εξασφαλίστηκε η άδεια για την γλυφοσάτη της MonsantoΜολαταύτα, η Μπάγερ είναι αντιμέτωπη με πάνω από 13.400 αγωγές στην αμερικανική δικαιοσύνη για παρόμοιες υποθέσεις.

Οι προηγούμενες δύο καταδικαστικές αποφάσεις προκάλεσαν μεγάλη πτώση της τιμής των μετοχών της Μπάγερ. Οι μέτοχοί της επικρίνουν τη διοίκηση του γερμανικού κολοσσού για τον τρόπο που χειρίστηκε την εξαγορά της Monsanto και τα δικαστικά προβλήματα που κληρονόμησε. Η εταιρεία έχει χάσει 30 δις ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της μετά την πρώτη ετυμηγορία.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com