Η συριακή πόλη Αλ Μπαμπ ελέγχεται από τους ισλαμιστές του ISIS και διεκδικείται από τις κουρδικές δυνάμεις SDF και από τις τουρκικές δυνάμεις. Η Τουρκία θέλει να καταλάβει πρώτη την πόλη αυτή για να κόψει στα δύο τις κουρδικές περιοχές και να μην ενώνονται τα κουρδικά καντόνια με απώτερο σκοπό την να εμποδιστεί η δημιουργία ενός κουρδικού κρατιδίου στην Β.Συρία το οποίο θα μπορούσε να ενοποιήσει τα κουρδικά κομμάτια σε ΝΑ Τουρκία, Β.Ιράκ και εν τέλει Δ.Ιράν δημιουργώντας ένα μεγάλο πολύ ανταγωνιστικό για την Τουρκία, Κουρδιστάν.

Το Islamic State of Iraq and Al-Sham (ISIS) κατέστρεψε τα δύο άρματα μάχης με αντιαρματικά όπλα (πιθανότατα ΤΟW τα οποία οι ΗΠΑ φρόντισαν να ευδοκιμούν ιδιαιτέρως στην Συρία) στις μάχες που έλαβαν χώρα στην δυτική ύπαιθρο της Al-Bab. Η πόλη αυτή βρίσκεται κοντά στο ανατολικό Χαλέπι και δυνάμεις του ISIS μεταβαίνουν από εκεί στον ισλαμιστικό θύλακα.

Εάν χαθεί η πόλη αυτή ο θύλακας δεν θα έχει καμία δυνατότητα να λάβει ενισχύσεις.

Οι εικόνες της καταστροφής των αρμάτων δημοσιεύθηκαν στο Al-‘Amaq (ISIS media wing) και τα δείχνει τινάζονται στο χωριό Hazwan, δυτικά της Al-Bab.

cxmrt9wvqaaq8ed

cxmrvszviaejycw

cxmrwpuukaazwzh

Ο τουρκικός Στρατός μέχρι τώρα απέφευγε τις μάχες πλησίον του Χαλεπίου αλλά τις τελευταίες εβδομάδες προσφέρουν υποστήριξη στους Τουρκομάνους αντάρτες οι οποίοι μάχονται κατά του Islamic State.

Οι Τουρκμένοι βρίσκονται σε 2 χλμ απόσταση από την Al-Bab, και ετοιμάζονται για την κύρια έφοδό τους, η σημερινή επίθεση του τουρκικού Στρατού δεν θεωρείται η κύρια.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την συριακή έφοδο στο ανατολικό Χαλέπι. Άλλωστε πολλοί θρωρούν ότι υπάρχει ένα είδος συνενόησης της Τουρκίας με την Ρωσία για να επιτευχθεί ο στόχος μη ιδρύσεως κουρδικού ομόσπονδου κρατιδίου ελεγχόμενου από τους Αμερικανούς στην Β.Συρία.

Η Γεωπολιτική είναι περίπλοκη διαδικασία και αλλάζει καθημερινά φίλους και εχθρούς.

Δεν είναι γνωστό για το τι άρματα μάχης πρόκειται. Πιθανόν να ήταν τουρκικά Μ-60. Εάν όμως επρόκειτο για Leopard, θα ήταν η πρώτη φορά που θα είχαν δοκιμαστεί σε πεδίο μάχης.

Πηγή

Σχόλια

σχόλια