Οι ιρακινές δυνάμεις και οι Kούρδοι μαχητές Πεσμεργκά κατέληξαν σε συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών στο βόρειο Ιράκ. Αυτό ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού κατά της αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους.

Εκπρόσωπος του συνασπισμού στη Βαγδάτη δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός καλύπτει όλα τα μέτωπα.

Ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και η υποστηριζόμενη από το Ιράν «Λαϊκή Κινητοποίηση» εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στις 16 Οκτωβρίου ως απάντηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήγαγε στις 25 Σεπτεμβρίου η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (ΠΚΚ) στο βόρειο Ιράκ.

REUTERS/Azad Lashkari

Η επίθεση έχει σκοπό να καταλάβει τις λεγόμενες διαφιλονικούμενες περιοχές που διεκδικούνται τόσο από την ΠΚΚ όσο και από την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση, καθώς και συνοριακά περάσματα και σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

REUTERS/Ari Jalal

Η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ έπεσε στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων χωρίς μεγάλη αντίσταση στις 16 Οκτωβρίου, αλλά οι πεσμεργκά άρχισαν να αντεπιτίθενται με δύναμη καθώς υποχωρούσαν πιο κοντά προς τον πυρήνα των εδαφών της ΠΚΚ.

Οι πιο βίαιες μάχες σημειώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του όπου Πεσμεργκά υπερασπίζονται χερσαία περάσματα προς την Τουρκία και την Συρία και μια σημαντική πετρελαϊκή εγκατάσταση που ελέγχει τις εξαγωγές αργού της ΠΚΚ.

Σχόλια

σχόλια