Οι θρύλοι και οι μύθοι για τα γιγάντια τέρατα που βρίσκονται κρυμμένα στα σκοτεινά νερά της λίμνης Λοχ Νες, χρονολογούνται ήδη από τον 15ο αιώνα. Μόνο το 2017, υπήρξαν έντεκα διαφορετικά περιστατικά που άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι είδαν την Νέσι, κάτι που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.

Μεγάλη επιστημονική έρευνα για τη λίμνη του Λοχ Νες, αποκαλύπτει ότι «μπορεί» να είναι πραγματικό το διάσημο τέρας που φέρεται να ζει στα βάθη του, όπως μετέδωσε το Fox News επικαλούμενο τον καθηγητή Νίλ Γκέμελ του Πανεπιστημίου του Όταγκο, της Νέας Ζηλανδίας.Επιστήμονες θα ψάξουν ξανά για το «τέρας του Λοχ Νες» με περιβαλλοντικό DNA!Ο Γκέμελ και η επιστημονική του ομάδα, με το ερευνητικό τους σκάφος Deepscan, συνέλλεξαν δείγματα νερού από τρία διαφορετικά βάθη της λίμνης προκειμένου να ερευνήσουν το DNA των διάφορων πλασμάτων που ζουν σε αυτά.

Δείγματα δέρματος, πτερυγίων, φτερών, γούνας αλλά και κοπράνων, εστάλησαν για ανάλυση σε εργαστήρια στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Δανία και τη Γαλλία.
Στην έρευνα που έχει πλέον ολοκληρωθεί, συμμετείχαν ειδικοί στους τομείς του γονιδιώματος, της εξέλιξης, της οικολογίας, της εξελικτικής βιολογίας οι οποίοι παραδέχονται ότι τα συμπεράσματά της ήταν «εντυπωσιακά».

Ο Γκέμελ δήλωσε ότι μελετήθηκαν διεξοδικά όλες οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί σχετικά με το τέρας του Λόχ Νες και πως μία από αυτές «μπορεί» να είναι και σωστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αναλυτικά πορίσματα της έρευνας δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Υπάρχουν δύο κύριες θεωρίες σχετικά με το τέρας: ότι πρόκειται για έναν μακρυλαίμη πλησιόσαυρο, που ως θαύμα επέζησε από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ή πρόκειται για έναν οξύρρυγχο ή για ένα γιγαντιαίο γατόψαρο.

AP Photo

Η μελέτη θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στη Σκωτία και μόνο τότε θα αποκαλυφθεί ποια από τις θεωρίες μπορεί και να ισχύει.

Στις επίμονες πιέσεις των δημοσιογράφων, ο καθηγητής Γκέμελ απάντησε:

«Υπάρχει κάτι βαθιά μυστηριώδες; Χμμμ. Εξαρτάται από το τι πιστεύεις. Υπάρχει κάτι το καταπληκτικό; Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι λίγο εντυπωσιακά. Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε και το πετύχαμε είναι να καταγράψουμε την βιοποικιλότητα του Λοχ Νες τον Ιούνιο του 2018 με κάποια λεπτομέρεια».

«Μελετήσαμε κάθε μια από τις κυριότερες υποθέσεις για το τέρας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τρεις από αυτές δεν είναι σωστές και μία μπορεί και να είναι».

Όταν ανακοινώθηκε πέρσι η έναρξη της έρευνας, ο καθηγητής είχε δηλώσει ότι είναι ενθουσιασμένος λόγω και της Σκωτσέζικης καταγωγής της οικογένειάς του. «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι εδώ για να πραγματοποιήσω μια περιβαλλοντική έρευνα DNA στο Λοχ Νες», είπε χαρακτηριστικά.

Είχε επίσης δηλώσει ότι αν και δεν είναι πιθανό να υπάρχει τέρας, εκείνος θέλει να μελετήσει την θεωρία αυτή. «Θα καταλήξουμε σίγουρα σε μια καλή μελέτη της βιοποικιλότητας του Λοχ Νες», σημείωνε ο Γκέμελ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα ευρήματα της μελέτης επρόκειτο να δημοσιευθούν νωρίτερα, αλλά καθυστέρησαν λόγω των διαπραγματεύσεων με εταιρείες παραγωγής για να γυριστεί τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ σχετικά με την έρευνα που τελικά δεν τελεσφόρησαν.

Οι πρώτες αναφορές περί του περίεργου πλάσματος στη Σκωτία, χρονολογούνται τον 6ο αι. μ.Χ. όταν ο Άγιος Κολούμπα μετέδωσε τον Χριστιανισμό στη Σκωτία.
Υπάρχουν αναφορές στην Νέσι από το 500 μ.Χ. αλλά μόνο το 1933 το πλάσμα έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Παραδοσιακά περιγράφεται ως ιδιαίτερα ογκώδες, με μακρύ λαιμό.

Οι θεωρίες για την μυστηριώδη Νέσι είναι αμέτρητες και προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στο Λοχ Νες της Σκωτίας κάθε χρόνο. Μάλιστα εκτιμάται ότι τα οφέλη για την σκωτσέζικη οικονομία από την Νέσι ανέρχονται σε εκατομμύρια λίρες.