Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις.

«Δεν σκοπεύω κ. Μητσοτάκη να ακολουθήσω το μοντέλο αντιπολίτευσης που ασκήσατε εσείς. Δεν θα προχωρήσω σε δίχως όρια αντιπαράθεση, σε διαρκή καταστροφολογία, ούτε την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν θα ζητήσω να προχωρήσουμε σε εκλογές σε πέντε μήνες από τώρα, ούτε θα ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας απ ότι ήταν μαζί μας. Θα στηρίξω κάθε σοβαρή προσπάθεια για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό», είπε Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του και συνέχισε:

«Εμείς θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία και όχι επί της επικοινωνίας. Γιατί πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η χώρα δεν κυβερνάται δια της εικόνας ή προπαγανδιστικών μηχανισμών. Και θα κρίνεστε από τα πεπραγμένα σας».

Εξαπολύοντας πυρά κατά του κ. Μητσοτάκη για τα πρώτα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, κ .Τσίπρας, τόνισε: «Συγκεντρώσατε υπερεξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο, τόσες κανένας άλλος πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση. Παύσατε την πρώτη κι όλας ημέρα τον αρχηγό της αστυνομίας. Υποκαταστήσατε με πρωτοφανή τρόπο το ρόλο του ΓΕΕΘΑ, το ρόλο του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Πετυχαίνετε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο με στρατιές συμβούλων που αναφέρονται απευθείας σε εσάς και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Η πρώτη σας δέσμευση ήταν ότι θα τηρήσετε δημοσιονομική ισορροπία για τα πρωτογενή πλεονάσματα 2019 και 2020. Αυτή η δέσμευση αν τη βάλουμε μαζί με τις άλλες δεσμεύσεις σας [μειώσεις φόρων] σημαίνει ότι για το 2020 πρέπει να εξοικονομηθούν σχεδόν 2 δις ευρώ. Η ομιλία σας έχει δύο αναγνώσεις: Η μία γι αυτά που είπατε και η μία γι αυτά που δεν είπατε. Διότι στο βαθμό που ισχύει η δέσμευση ότι θα τηρήσετε τους στόχους για τα πλεονάσματα, είτε δεν θα υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας για τα φορολογικά, είτε θα αναγκαστείτε να προχωρήσετε σε ισοδύναμης αξίας μέτρα λιτότητας. Και χρειάστηκαν δέκα ημέρες από τη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση για να συνειδητοποιήσετε ότι η υπόσχεση για μείωση των πλεονασμάτων, ήταν υπόθεση χωρίς βάση. Το χειρότερο είναι ότι δεν διεκδικήσατε καν να τους πείσετε τους Ευρωπαίους».

«Παραπέμπετε την μείωση των πλεονασμάτων σε ένα αβέβαιο μέλλον. Θα υπάρξει καλύτερη ή δυνατότερη στιγμή για μια κυβέρνηση ώστε να το διαπραγματευτείτε; Λαϊκή εντολή έχετε, δημοσιονομική σταθερότητα έχετε, φτηνό δανεισμό έχετε, όπως επίσης και στήριξη από την κυβέρνηση. Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα στο βασικό σας επιχείρημα;», διερωτήθηκε.

Ομιλία στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης

Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, η βουλή συγκαλείται με τη χώρα να έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία. Εκτός μνημονίων και χωρίς τη προσβλητική παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, κάτι που επίσης αποτελεί μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατίας. O κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να φέρουν νέα δεινά και νέες επιβαρύνσεις για τον ελληνικό λαό. Δεν είναι αυτή η εντολή που έχουν λάβει. Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε. Με ευθύνη και όραμα για την πατρίδα και τους πολίτες. Η λαϊκή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή.Ομιλία στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης

Gepostet von Alexis Tsipras am Samstag, 20. Juli 2019

Ο κύριος Τσίπρας απαντώντας στους έξι πυλώνες των δεσμεύσεων του κ. Μητσοτάκη, έκανε λόγο για «έξι ένοχες σιωπές» του πρωθυπουργού, και εξειδίκευσε:

  • «Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό. Ούτε τώρα ούτε κατά την προεκλογική εκστρατεία»
  • «Επιδόματα: Δεν μας είπατε. Θα τα καταργήσετε ή θα τα διατηρήσετε; Ποια είναι τα επιδόματα φτώχειας για τα οποία μιλήσατε κατά την ομιλία σας;»
  • «Δεν είπατε κουβέντα για το εάν στον προϋπολογισμό του 2020 θα διατηρήσατε ή θα καταργήσετε το μόνιμο δώρο Πάσχα προς τους συνταξιούχους».
  • «Δεν είπατε κουβέντα για αυτό που σας ζητούν οι εταίροι: Για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή για κατάργηση του αφορολόγητου».
  • «Εμείς είπαμε ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ».
  • «Εμείς είπαμε για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Εσείς δεν είπατε κουβέντα».

Έκανε λόγο για απίστευτο κυνισμό της κυβέρνησης και εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Μητσοτάκη για την τοποθέτηση του κ. Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης«Αποκομίσατε πολιτικά οφέλη από την τραγωδία στο Μάτι. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, μόλις έκλεισε ο κύκλος της τραγωδίας, έκανα δεκτή την παραίτηση του κ. Τόσκα και ζήτησα τις παραιτήσεις όσων διαχειρίστηκαν την κρίση, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και της πυροσβεστικής. Τότε επιτεθήκατε ονομαστικά κατά του κ. Τσουβάλα. (…) Σήμερα τον άνθρωπο που ηγείτο της ΕΛ.ΑΣ. τον διορίσατε γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Με αυτή σας την επιλογή κοιμάστε ήσυχα τα βράδια;», ανέφερε.

Στη συνέχεια έβαλε στο στόχαστρό του την τοποθέτηση του κ. Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος. «Επιλέξατε για τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος με βασική αρμοδιότητα την επένδυση για το Ελληνικό, τον κ. Οικονόμου, στέλεχος της Lamda Development. Είναι από τους ανθρώπους που διαπραγματευόταν με την κυβέρνηση για την επένδυση. Σας κατηγορούμε που αναθέτετε καθήκοντα που αφορούν συγκεκριμένες εταιρείες σε υπαλλήλους των εταιρειών αυτών. Σε καμία περίπτωση στην ΕΕ δεν έχει συμβεί αυτό, γιατί πρόκειται για σύγκρουση συμφερόντων», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του κ. Μητσοτάκη για τη στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών: «Εδώ και 1,5 χρόνο είχατε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό. Αγκαλιάσατε ακραίους, πολλά στελέχη σας μας λέγανε προδότες, κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είδαν μολότοφ έξω από τα σπίτια τους, ο κ. Κοτζιάς δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήματα. Εσείς πρωτοστατήσατε στην κριτική περί προδοτικής συμφωνίας. Είναι τώρα καλή η Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αυτό λένε ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η υποκρισία στην πολιτική πληρώνεται και κάποια στιγμή θα τη βρείτε μπροστά σας. Αλλά και εσείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη Βρετανία, όταν μιλήσατε με την Τ. Μέι, δεσμευτήκατε να στηρίξετε τη Συμφωνία. Και λογοκρίνατε την ανακοίνωση μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ. Χαίρομαι που αποφασίσατε να τηρήσετε την εθνικά συμφέρουσα συμφωνία. Σας το είχα πει ότι θα βρείτε μπροστά σας όλα όσα είπατε και κάνατε με τη συμφωνία. Σας εύχομαι καλά ξεμπερδέματα με όλους αυτούς που εξαπατήσατε τόσο εσείς όσο και η ακραία πτέρυγα του κόμματός σας», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας, στρέφοντας το βλέμμα του στις εξελίξεις στη ΔΕΗ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει τη «διπλή παραδοσιακή συνταγή»: «Δημιουργία κλίματος απαξίωσης και μετά ξεπούλημα ο αρμόδιος υπουργός το ξέρει καλά γιατί διαχειρίστηκε την Ολυμπιακή. Ξεχνάτε όμως τα πεπραγμένα σας το 2010-2014, όταν εκτοξεύτηκαν οι τιμές ρεύματος κατά 60% αλλά και ο δανεισμός της επιχείρησης στα 5 δις ευρώ. Με συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα σε σημαντικό μερίδιο πελατών ΔΕΗ να πληρώσουν λογαριασμό τους. Η πρόθεσή σας ήταν από τότε σαφής! Ήταν η πώληση και πλήρης ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ. Και τα 3 αυτά εμεί τα αποτρέψαμε. Το σενάριο πώλησης ακυρώθηκε ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές μειώθηκαν 12%, υποχώρησε η ενεργειακή φτώχια, η ρευστότητα αυξήθηκε και σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που ευθύνονται για τις δυσκολίες εταιρίας εμφανίζονται ως σωτήρες και κατήγοροι, εκμεταλλευόμενοι υπαρκτούς αλλά συγκυριακούς παράγοντες. Όπως η χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικών και οι τιμές πετρελαίου. Σας το λέμε καθαρά, γιατί η ενέργεια είναι βασικό αγαθό, δημόσιο και κοινωνικό και αυτό που σας λέμε είναι να μη διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη στους λογαριασμούς ρεύματος για τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα και να μην υλοποιήσετε σχέδιο εκποίησης».

Ως προς το ασφαλιστικό, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «ένοχη σιωπή». «Ελπίζω να μας πείτε μια κουβέντα για το τι σχεδιάζετε. Γιατί οι συνταξιούχοι αγωνιούν και αναρωτιέμαι: Μήπως σχεδιάζετε να τα βρείτε από κει για τις μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις; Μην το τολμήσετε! Πείτε μας τι θέσεις σας να κουβεντιάσουμε».

Ο πρώην πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του υπογράμμισε τα εξής: «Είναι η πρώτη Βουλή μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, που συγκροτείται με τη χώρα να έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία και να βρίσκεται εκτός μνημονίων. Και η δεύτερη σημαντική αλλαγή, είναι και πρώτη Βουλή επίσης χωρίς την προσβλητική για τη δημοκρατία παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που επίσης αποτελεί μια νίκη, νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατίας».

Ακολουθήστε μας σε:

Facebook Twitter Instagram