Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει στις 14:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως γνωστοποίησε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για το περίγραμμα της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της Πέμπτης. Ακολούθως, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου στις 18:00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές του κόμματος για τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία της 21ης Ιουνίου για την Ελλάδα. Οι πληροφορίες για σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την πιθανότητα για διάγγελμα του πρωθυπουργού, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις χθεσινές εξελίξεις.

Τα σκληρά παζάρια έως την τελευταία στιγμή και η άτεγκτη στάση των Γερμανών οδήγησαν σε συμβιβασμούς και σε αποφάσεις που δεν ικανοποιούν απόλυτα την Αθήνα, ωστόσο δεν παύουν να σηματοδοτούν συγκεκριμένα πράγματα και κινήσεις φυγής προς τα εμπρός.

Οι αποφάσεις για το χρέος και η είσοδος στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο αποτελούν ούτως ή άλλως τη βάση για το αφήγημα της κυβέρνησης που ορίζει την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης.

Τα μηνύματα, ωστόσο, που ήρθαν από το Λουξεμβούργο προς την Αθήνα ήταν σαφή και ουσιαστικά εξανεμίζουν τις τελευταίες ελπίδες για επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για τη διετία 2019-2020. Έτσι, οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου θεωρούνται πλέον δεδομένες.

Ο «κορσές» της μεταμνημονιακής εποπτείας ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα… μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, καθώς οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η Αθήνα δεσμεύεται για την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει. Επιπλέον, οι εταίροι βάζουν φρένο στις προσδοκίες της κυβέρνησης να προβεί σε εκτεταμένες παροχές με την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος, όπως σχεδίαζε εξαρχής να κάνει κι όπως έκανε με το κοινωνικό μέρισμα πέρσι και πρόπερσι.