Το κοινωνικό μέρισμα φέτος θα είναι 1,4 δισ. ευρώ, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του και όπως είπε αυτό γίνεται γιατί η οικονομία έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις με ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 2% του ΑΕΠ και ανεργία που αποκλιμακώνεται κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Στο δημοσιονομικό σκέλος η απόδοση ξεπέρασε τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις με πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά πολύ στον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ.

Όπως είπε αυτό είναι αποτέλεσμα εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς μειώσεις μισθών και περικοπές κοινωνικού κράτος αλλά και αποτέλεσμα της μάχης κατά της διαφθοράς και διαπλοκής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός πολλά στρώματα και η μεσαία τάξη δέχτηκαν πολλά πλήγματα. Αυτό οφείλεται και στο ότι η ελιτ του τόπου φόρτωσε τα βάρη στους πολλούς φοροδιαφεύγοντας και στέλνοντας τα βάρη στους πολλούς.

Αυτοί έχουν το θράσος να μας κατηγορούν για την υψηλή φορολογία. Κάθε ευρώ φόρων στους μεσαίους ισοδυναμεί με τα χρήματα που κέρδισαν σε φορολογικούς παραδείσους. Off shore έκανε η καλομαθημένη ελίτ της χώρας, τόνισε και όχι οι μισθωτοί και η μεσαία τάξη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για σημαντικές νίκες προς όφελος των πολλών την περίοδο των μνημονίων (προστασία πρώτης κατοικίας, σχολικά γεύματα, ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στην νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ ανακοινώθηκε κοινωνικό μέρισμα 617 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά).

Όπως είπε για φέτος θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα, παρά την καταστροφολογία και τον πόλεμο. Πέρυσι η συζήτηση ήταν για την ανάγκη να ενταθεί η λιτότητα. Σήμερα δεν υπάρχουν νέα μέτρα αλλά συζήτηση για έξοδο από την κρίση και επιστροφή των επενδύσεων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το μέρισμα θα φτάσει 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπερδιπλάσιο από το 2016.

Από το 1,4 δισ. ευρώ τα 720 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν ως έκτακτη ενίσχυση (αφορολόγητη και ακατάσχετη) σε 3,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Στα μέσα Νοεμβρίου θα τεθούν τα κριτήρια (εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακής κατάστασης).

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οικογένειες με δυο παιδιά και εισόδημα 6.000 ετησίως 900 ευρώ για εισόδημα 18.000 εισόδημα 500 ευρώ.

Παράλληλα:

* 315 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομη παρακράτηση εισφορών υγείας, ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα χρήματα θα διατεθούν τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου.

* 360 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% για τα ΥΚΩ ώστε να μην υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια της εταιρείας.

Σχόλια

σχόλια