Υλικά

Υλικά για την μαγιά

  • 110γρ νωπή μαγιά
  • 200γρ. γάλα χλιαρό
  • 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι

Υλικά ζύμης Νο.1

  • 3 αυγά
  • 200γρ. φρέσκο βούτυρο Κερκύρας αγελαδινό λιωμένο
  • 380γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. γάλα

Υλικά ζύμης Νο.2

  • 2 κουταλάκια μαχλέπι
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κουταλάκι κακουλέ (όλα σε σκόνη)
  • 1 κιλό αλεύρι περίπου, δυνατό για τσουρέκι

Μέθοδος Βήμα – Βήμα

Βήμα 1

110γρ νωπή μαγιά 200γρ. γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά προς κρύο. Αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά και 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

Βήμα 2

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης Νο.1, έχουμε πριν λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο. Τα ζυμώνουμε όλα αυτά στο μίξερ με γάντζο ή στο χέρι.

Βήμα 3

Χρησιμοποιούμε τώρα τα υλικά Νο.2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Βήμα 4

Κόβουμε στα κομμάτια που θέλουμε, η ζύμη αυτή βγάζει 2 κιλά τσουρέκι, μπορούμε να κάνουμε 2 μεγάλα του κιλού ή 4 του μισού.

Βήμα 5

Ανοίγουμε τα κορδόνια στο μέγεθος που θέλουμε, όχι πολύ μακριά για να μην γίνουν πολύ λεπτά, να έχει όγκο το τσουρέκι.

Βήμα 6

Πλέκουμε χαλαρά ενώνοντας 2 κορδόνια σταυρωτά οπότε θα έχουμε 4 άκρες.

Βήμα 7

Τα αφήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί να φουσκώσουν σε ζεστό χώρο από 30 εώς 60 λεπτά ανάλογα την ζέστη που έχουμε. Μπορούμε τον χειμώνα να τα βάλουμε για 15 με 20 λεπτά στον φούρνο στους 50 βαθμούς αν δούμε ότι δεν φουσκώνουν γρήγορα.

Βήμα 8

Αλείφουμε με σκέτο αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι.

Βήμα 9

Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο σε αέρα στους 150 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά ανάλογα το μέγεθος.

 

Είμαι η Ειρήνη Πατυλούδη (Irini Patiloudi) και ζω στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Μετά την πετυχημένη Ομάδα μαγειρικής, Συνταγές… εύκολες, γρήγορες και νόστιμες… και την σελίδα μου στο facebook, Η Κουζίνα της Ειρήνης, σκέφτηκα να δημιουργήσω έναν ιστότοπο, το cook-bake.gr, να μπορούν όλοι να βλέπουν τις συνταγές μας, τις συμβουλές μας, τα νέα μας και να βρισκόμαστε και εδώ. Διαβάστε περισσότερα για εμένα εδώ...