Ο υπερυπολογιστής της IBM, Watson βοηθάει τους γιατρούς να αναγνωρίσουν θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με καρκίνο και προτείνει λύσεις που οι άνθρωποι αδυνατούν να εντοπίσουν.

Ερευνητές του Lineberg Comprehensive Cancer Center του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας (UNC) χρησιμοποίησαν τον Watson για να αναλύσει μεγάλους όγκους δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων παλιές έρευνες, βάσεις δεδομένων και γενετικές πληροφορίες σε μια προσπάθεια αναγνώρισης θεραπευτικών επιλογών για 1.018 ασθενείς με όγκους που εμφάνιζαν συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες.

Μετά οι ερευνητές σύγκριναν τις θεραπευτικές επιλογές του Watson με αυτές που είχαν γίνει από ένα πάνελ ειδικών ιατρών.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Ο Watson κατάφερε να εντοπίσει περιπτώσεις που οι ειδικοί ιατροί είχαν παραβλέψει και να προτείνει θεραπευτικές μεθόδους για αυτές.

Τα ευρήματα αν και προκαταρκτικά, επιδεικνύουν ότι υπολογιστικά συστήματα σαν τον Watson μπορούν να αναγνωρίσουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με καρκίνο, ενώ είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό για τους ασθενείς ότι μπορούν να εξερευνηθούν όλες οι επιλογές που υπάρχουν διαθέσιμες με έναν πολύ συστηματικό τρόπο.

Το μέλλον της εξατομικευμένης θεραπείας για τον καρκίνο δείχνει ιδιαίτερα υποσχόμενο χάρη σε υπολογιστικά συστήματα σαν τον Watson.

Σχόλια

σχόλια