Στα επίπεδα των 680 μονάδων σταθεροποιήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινήθηκε εντός περιορισμένων ορίων και χωρίς να αναλώσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που «απέκτησε» κατά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας.

Ισορροπία δυνάμεων με χαμηλό τζίρο στο ΧΑΕιδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 681,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 678,42 μονάδων (-0,39%) και 683,58 μον. (+0,37%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 47,5 εκατ. τεμάχια, enώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 10,4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,21%, στις 1.815,59 μονάδες, ενώ στο +1,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 859,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,08% στις 781,36 μονάδες.

Το ΧΑ ξεκίνησε τη Μεγάλη Εβδομάδα, από την οποία παραδοσιακά δεν αναμένεται να είναι χρηματιστηριακά… «συγκινητική» με σκοπό μόνο να διαφυλάξει τα κεκτημένα, τα οποία δεν είναι άλλα από τα υψηλά 17 μηνών. Άλλωστε, όχι μόνο πλησιάζουμε στο ορθόδοξο Πάσχα, αλλά φέτος συμπίπτει και εκείνο των Καθολικών, με τη συναλλακτική δραστηριότητα σταδιακά να βαίνει μειούμενη.

Την ίδια ώρα, μετά το Eurogroup της Παρασκευής, δεν διαφαίνεται κάποιο γεγονός ή καταλύτης που θα μεταβάλει δραματικά τις τάσεις, με την αγορά τώρα να αναμένει την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα για τις δια ζώσης διαπραγματεύσεις. Αυτή προς το παρόν τοποθετείται για μετά από 15ημέρες, όταν δηλαδή την 24η Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί ένα διπλό εγχείρημα: Η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό χρέους, αλλά και τα στοιχεία της Eurostat για το ελληνικό πλεόνασμα του 2016.

Πάντως, σύμφωνα με την JP Morgan, το Eurogroup της Μάλτας φαίνεται να αφαίρεσε τα περισσότερα από τα εμπόδια που είχαν μπλοκάρει τις συνομιλίες τους προηγούμενους μήνες και δείχνει προς την κατεύθυνση μίας γρήγορης θετικής επίλυσης του αδιεξόδου. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της αμερικάνικης τράπεζας το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για το staff-level agreement.

Η JP Morgan δίνει τη μεγαλύτερη πιθανότητα στο καλό σενάριο, δηλαδή μιας συμφωνίας έως τις 22 Μαΐου και αν και δίνει κάποια πιθανότητα σε πιο δυσμενή σενάρια, συνεχίζει να θεωρεί ότι ένα ατύχημα όπως το Grexit είναι εξαιρετικά απίθανο, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο μας. Επίσης, διατηρεί μια εποικοδομητική στάση μεσοπρόθεσμα για τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας πως το risk-reward συνεχίζει να είναι ελκυστικό

Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, σαφώς και δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη αυτήν την εβδομάδα, με την αγορά μόνο να παρακολουθεί διακριτικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίζονται για τα «ψιλά γράμματα» των μέτρων των 4 δισ. ευρώ περίπου. Η σημερινή συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ στο Βερολίνο θεωρείται ένα βήμα για να διαμορφωθεί η «μεγάλη εικόνα» για το χρέος και τον ρόλο του ΔΝΤ.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ, με το +3,59% που σημείωσε κράτησε τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος, με την Aegean να την ακολουθεί με κέρδη 2,32%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Εθνική, Grivalia, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Motor Oil.

Στον αντίποδα, άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Jumbo, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν, ενώ μικρές ήταν οι απώλειες σε Eurobank, Σαράντης, Alpha Bank, ΕΕΕ και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Βιοχαλκο, Λάμδα, ΟΤΕ και Πειραιώς.