Χοιρινό ρόστο

Υλικά

  • 1.500 γραμμ. χοιρινό ρόστο
  • 1 καρότο σε κυβάκια
  • 1 κλωνάρι σέλινο χοντρό ξεφυλλισμένο, κομμένο σε λεπτές φετούλες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φετούλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 6 φύλλα φασκόμηλο ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό κλωναράκι δεντρολίβανο
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2/3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 ζωμός λαχανικών
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώνετε το κρέας. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας από όλες τις μεριές, μέχρι να ροδίσει. Αποσύρετε το κρέας από την κατσαρόλα και προσθέτετε το καρότο, το σέλινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

Επιστρέφετε το κρέας στην κατσαρόλα και δυναμώνετε τη φωτιά. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τους κόκκους μπαχάρι, τη δάφνη και το δεντρολίβανο και το μισή ποσότητα από το ζωμό λαχανικών.

Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα άλλο πυρίμαχο σκεύος, το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι του σκεύους και το βάζετε στον φούρνο. Ψήνετε για 1½ -2 περίπου ώρες.

Κάθε μισή ώρα γυρίζετε το κρέας και προσθέτετε σε δύο δόσεις τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών για να μαλακώσει καλά το χοιρινό. Σερβίρετε κομμένο σε φέτες και συνοδεύετε με τη σάλτσα του.

Τάσος Αντωνίου