Η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο των τιμών της.

Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο τη μυϊκή δύναμη χαρίζοντας ένα καλλίγραμμο σώμα, αλλά βοηθά σημαντικά και στη μείωση της χοληστερόλης.

Οι επιστήμονες θέλησαν να ελέγξουν την επίδραση της άσκησης για 12 εβδομάδες σε άτομα με χοληστερόλη άνω των 200 mg/dl και δείκτη μάζας σώματος 25-30. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες με την πρώτη ομάδα να κάνει προπόνηση δύναμης και να λαμβάνει εικονικό σκεύασμα (placebo), τη δεύτερη να κάνει προπόνηση και να λαμβάνει συμπληρώματα πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης (από σόγια) και την τρίτη να κάνει ασκήσεις λαμβάνοντας συμπληρώματα πρωτεϊνών ζωϊκής προέλευσης (από γάλα).

bigstock fitness sport bodybuilding a 91308269

Έπειτα από προπόνηση δύναμης 12 εβδομάδων, η οποία έγινε υπό την επίβλεψη γυμναστή, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν από τους επιστήμονες ως προς την επίδραση της άσκησης στον οργανισμό τους.

Προπονητές και συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ποιο από τα τρία σκευάσματα (εικονικό, συμπλήρωμα πρωτεϊνών σόγιας, συμπλήρωμα πρωτεϊνών από ορό γάλακτος) έπαιρναν οι εθελοντές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα έρευνας, όλες οι ομάδες είχαν σημαντική αύξηση της μυϊκής τους δύναμης, κατά μέσο όρο 47%. Επίσης, και στις τρεις ομάδες καταγράφηκε σημαντική αύξηση της άλιπης μάζας των μυών κατά 2,6%. Επιπροσθέτως, το ποσοστό λίπους του σώματος και η σχέση περιμέτρου κοιλιάς/περιμέτρου γοφών, παρουσίασαν σημαντική μείωση της τάξης του 8% και 2%, αντίστοιχα, και στις τρεις ομάδες. Στα πολύ σημαντικά ωστόσο, καταγράφηκε η μείωση της χοληστερόλης και στις τρεις ομάδες χωρίς αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ τους, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει σημασία τι συμπληρώματα λάμβανε ο κάθε ένας αλλά ότι όλοι οι συμμετέχοντες ασκούνταν.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, ένα πρόγραμμα άσκησης μυϊκής δύναμης δεν βελτιώνει μόνο τη σωματική δύναμη αλλά μειώνει σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα και μάλιστα σε υπέρβαρους ανθρώπους. Αντίθετα, η χορήγηση σκευασμάτων οποιασδήποτε μορφής δεν προσέφερε οφέλη στους συμμετέχοντες.

Πηγή

Σχόλια

σχόλια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ