Όταν ο Σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουτσώφ λογομάχησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αιζενχάουερ, το 1960, λόγω της κατάρριψης του κατασκοπευτικού U-2 που πέταγε πάνω από την Ρωσία φέρετε να είπε:

«ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ»

Γιατί το είχε πει αυτό; Τι ήξερε;

Μία, τουλάχιστον, απάντηση είναι η εξής:

«Αλήθεια, τριάντα χιλιάδες υπάρχουν από τον Δία φύλακες αθάνατοι των θνητών ανθρώπων απάνω στην πολύκαρπη γη. Και τούτοι παρακολουθούν τις δίκες και τα εγκλήματα γυρίζοντας αχνοντυμένοι παντού στην Γη».
Ησίοδος, Έργα και Ημέραι στίχοι 252-255

Οι αθάνατοι αυτοί φύλακες είναι αποσταλμένοι από τον Δία και προερχόμενοι από το πρώτο γένος, το λεγόμενο Χρυσό Γένος, σύμφωνα με τους στίχους 123-125.

Τα λόγια του Χρουτσώφ δεν ήταν τυχαία. Παράφρασε τους παραπάνω στίχους του Ησίοδου, αλλά δεν τους άλλαξε το νόημα. Τους μετέφερε στην ορολογία του σήμερα. Και σίγουρα δεν το έκανε τυχαία.

Οι συνομιλητές του Χρουτσώφ, σίγουρα, καταλάβαιναν σε τι αναφερόταν…

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε και την άλλη πλευρά, η οποία μας λέει ότι στην ομιλία του Χρουστσώφ, μέρος της οποίας μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά, ποτέ δεν μίλησε για ελληνικά τελωνεία του διαστήματος, αλλά ούτε και αναφέρθηκε σε παρόμοια θεματολογία ώστε να μπορεί να συσχετιστεί με τα λεγόμενα.

Η διάρκεια της ομιλίας του ήταν περίπου 140 λεπτά. Ψάξαμε στο ιντερνετ για την συγκεκριμένη ομιλία, βρήκαμε πολλά αποσπάσματα, και είναι όλα στα ρώσικα. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι πράγματι είπε αυτά που φημολογούνται, αλλά, ούτε και ότι δεν τα είπε.

Ακολουθήστε μας σε: 
Facebook - Instagram - Twitter

Οι συνωμοσιολογικοί κύκλοι δεν φαίνεται να έχουν το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του, ωστόσο ισχυρίζονται ότι το επίμαχο κομμάτι έχει κοπεί τόσο από το επίσημο φιλμ της εποχής, όσο και από τα ίδια τα πρακτικά της συνεδρίασης….

Το θέμα λοιπόν, φαίνεται να μένει χωρίς απτές αποδείξεις για καμμία από τις δύο αντικρουόμενες πλευρές…

Η συγκεκριμένη ομιλία έγινε διάσημη καθώς σε κάποιο σημείο της, ο Σοβιετικός ηγέτης έβγαλε το παπούτσι του και το χτυπούσε στο έδρανο, όπως μπορείτε να δείτε και στα δύο βιντεάκια:

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Αγγλικά, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Σπύρος Μακρής