Ένα πιάτο που συνδυάζει ψαρονέφρι καλομαγειρεμένο με πλούσια σάλτσα μανιταριών. Το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο και ζουμερό, ότι πρέπει για το Κυριακάτικο τραπέζι!

Υλικά:

  • 1 κιλό ψαρονέφρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Νερό

Για την σάλτσα μανιταριών:

  • 800 γρ. μανιτάρια μικρά στρόγγυλα
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας ντομάτα σάλτσα
  • 3-4 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε το ψαρονέφρι, το πατάμε με χαρτί κουζίνας να φύγουν τα υγρά και το αφήνουμε εκτός ψυγείου μισή ώρα πριν το μαγείρεμα.

Κόβουμε το κρέας σε φέτες όχι πολύ μεγάλες, τις βάζουμε σε μία πιατέλα και  αλατοπιπερώνουμε.

Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τις φέτες του κρέατος και από τις δύο πλευρές (περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά) μέχρι να ροδίσουν. Όσο σοτάρετε το κρέας, πατάμε με το πιρούνι το κομμάτι να ανοίξει όπως δείχνει στην φωτογραφία.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με την μπύρα ρίχνοντας την σιγά σιγά. Αν η μπύρα δεν καλύπτει το κρέας συμπληρώνουμε με 1 ποτήρι ζεστό νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε περίπου για 30-40 λεπτά, προσέχοντας να μείνει με ζουμάκι και να μην στεγνώσει.

Σάλτσα μανιταριών : σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, προσθέτουμε την μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, την σάλτσα και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Σερβίρουμε το ψαρονέφρι ζεστό με την σάλτσα μανιταριών.

Η Αρετή Παπαδοπούλου είναι Δημοτική υπάλληλος, μητέρα 2 αγοριών και ζει στην Πτολεμαΐδα Εορδαίας.

Η αγάπη και το μεράκι της για την κουζίνα ήταν το κίνητρο να δημιουργήσει την πολύ πετυχημένη στήλη μαγειρικής «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ» στην εφημερίδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, και στο E-PTOLEMEOS.GR. Η κάθε ανάρτηση της σημειώνει πολλές χιλιάδες, ή και δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, τις συχνές πλέον αναφορές στην Αρετή και τις συνταγές της, στα ιστολόγια μεγάλων διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, όπως του Άκη Πετρετζίκη.

Οι συνταγές της Αρετής απευθύνονται κυρίως σε ερασιτέχνες μαγείρους και μαγείρισσες. Δεν υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας στις συνταγές της, οι οποίες είναι δοκιμασμένες και γραμμένες απλοϊκά προκειμένου να γίνονται κατανοητές από όλους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook