Στις… «Συμπληγάδες» βρίσκεται ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος μετά την… κωλοτούμπα που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα διεθνή ΜΜΕ, τώρα δέχτηκε ένα νέο πλήγμα, καθώς η Ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας έκρινε άκυρο το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Όπως αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα «El Pais», το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε αντισυνταγματικό και μη έγκυρο το σχετικό νόμο τον οποίο ψήφισε το καταλανικό Κοινοβούλιο στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.

Στην απόφασή του, αναφέρει ότι «ο νόμος αυτός παραβιάζει, μεταξύ άλλων συνταγματικών αρχών, την υπεροχή του Συντάγματος, την εθνική κυριαρχία και την άρρηκτη ενότητα του ισπανικού έθνους».

Η απόφαση αναφέρει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφιση του νόμου στο Κοινοβούλιο διεπράχθησαν «πολύ σοβαρές παραλείψεις της νομοθετικής διαδικασίας», που επηρεάζουν το σχηματισμό της βούλησης της Βουλής, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών να συμμετέχουν στις δημόσιες υποθέσεις μέσω αντιπροσώπων.

Μάλιστα τονίζεται ότι το Κράτος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων σε οποιαδήποτε «μορφή ή επικράτεια».

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

Την ίδια στιγμή όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση της Καταλονίας διαμηνύει πως δεν κάνει πίσω.

Εκπρόσωπος της Καταλανικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα πως η Καταλονία δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον αγώνα της για απόσχιση και θα δώσει την ίδια απάντηση στην κεντρική κυβέρνηση την Πέμπτη.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ υπολείπονται δυο ημέρες έως ότου ο ηγέτης της Καταλονίας να απαντήσει στο αίτημα της Μαδρίτης να αλλάξει γνώμη για το εάν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν δεν κατάφερε να αποσαφηνίσει τη θέση του χθες, αφού στις 10 Οκτωβρίου, ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου του δίνουν το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, πριν σπεύσει να ανακοινώσει την «αναστολή» της διακήρυξης αυτής, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση. Τώρα έχει περιθώριο έως την Πέμπτη για να υπαναχωρήσει.

«Το να ενδώσουμε δεν εντάσσεται στα σενάρια αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας Τζόρντι Τουρούλ.

«Την Πέμπτη, δεν θα δώσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που δώσαμε την Δευτέρα».

 

Σχόλια

σχόλια