Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα δύο αγγλόφωνες περιοχές στο Καμερούν δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ο λόγος; Η κυβέρνηση τιμωρεί τους κατοίκους για βίαιες διαδηλώσεις που έγιναν σε συγκεκριμένες αγγλόφωνες επαρχίες κατά των ηγετών της κοινότητας.

Η διακοπή του Ίντερνετ, αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιζήμια για την πόλη Buea που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Καμερούν, όπου έχουν ανοίξει δεκάδες επιτυχημένες, νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Όπως καταγγέλλει ένας από τους πολίτες στο CNNi:

«Η απαγόρευση μας επηρέασε πολύ άσχημα. Έχουμε άδεια γραφεία σε όλη την πόλη. Όλες οι εταιρείες τεχνολογίας είναι κλειστές. Οι περισσότερες τράπεζες επίσης δεν λειτουργούν καθώς και τα ΑΤΜ, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τραβήξουμε ούτε χρήματα».

Οι κινητοποιήσεις που οδήγησαν σε αυτή την τιμωρία ξεκίνησαν τον Νοέμβριο και συνεχίστηκαν για έναν μήνα. Οι εκπαιδευτικοί των δύο αγγλόφωνων περιοχών της χώρας έκαναν απεργία κατηγορώντας τη γαλλόφωνη κυβέρνηση για διακρίσεις εναντίον της μειονότητας. «Θέλουμε η Γαλλία να κάνει πίσω. Πρέπει να αφήσουν το δικό μας σύστημα. Έχουμε τα κατάλληλα μέσα να οργανώσουμε το δικό μας εκπαιδευτικό και υγειονομικό σύστημα, είναι η ώρα της ελευθερίας μας».

Παράλληλα, και οι κάτοικοι των αγγλόφωνων περιοχών διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσής τους: «Έχουμε προβλήματα με την ύδρευση, τους δρόμους και την υγειονομική περίθαλψη. Δεν θέλουμε οι καθηγητές μας να διδάσκουν στα γαλλικά».

Για την πρωτοφανή αυτή απαγόρευση έχει δημιουργηθεί καμπάνια στο διαδίκτυο με το hashtag #BringBackOurInternet (δώστε μας πίσω το διαδίκτυο), στην οποία μάλιστα αναφέρθηκε προσωπικά και ο Έντουαρτ Σνόουντεν.

Το CNNi επικοινώνησε με την κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο δεν έλαβε απάντηση.

Σχόλια

σχόλια