Ο αριθμός των ανθρώπων που συνελήφθησαν φέτος στη Βρετανία ως ύποπτοι για τρομοκρατία εκτοξεύθηκε κατά 68% σε διάστημα ενός χρόνου, όντας ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, αναφέρουν σχετικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι τέσσερις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου 2017 στη χώρα, κοστίζοντας τη ζωή σε συνολικά 37 ανθρώπους, μοιάζουν να είναι η κύρια αιτία πίσω από αυτή την εκτόξευση.

Συγκεκριμένα, οι στατιστικές του υπουργείου Εσωτερικών έδειξαν ότι 379 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε διάρκεια ενός έτους μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, μία σημαντική αύξηση από τις 226 που είχαν πραγματοποιηθεί τους 12 προηγούμενους μήνες. Επιπλέον, είναι οι περισσότερες συλλήψεις στη χώρα από το 2001, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα σχετικά δεδομένα.

Η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο απειλής («σοβαρή»), μετά τις επιθέσεις του πρώτου εξαμήνου του 2017, πράγμα που σημαίνει πως το ενδεχόμενο ενός νέου χτυπήματος παραμένει εξαιρετικά πιθανό.

Αναφορικά με τις συλλήψεις,  δώδεκα έγιναν έπειτα από την επίθεση του Μαρτίου στη Γέφυρα Ουεστμίνστερ του Λονδίνου, όταν ένας άνδρας οδήγησε το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς, σκοτώνοντας τέσσερις και μαχαιρώνοντας στη συνέχεια μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό έξω από το κοινοβούλιο.

Άλλα 23 άτομα συνελήφθησαν έπειτα από τη βομβιστική επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε τον Μάιο στο Μάντσεστερ, ενώ τον επόμενο μήνα η αστυνομία προέβη σε άλλες 21 συλλήψεις, με αφορμή τη δεύτερη επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα, όταν τρεις τζιχαντιστές έριξαν το όχημά τους πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια μαχαίρωσαν ανθρώπους σε γειτονικά εστιατόρια και μπαρ, σκοτώνοντας οκτώ άτομα.

Επιπροσθέτως, μία ακόμη σύλληψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από την τελευταία επίθεση στο βόρειο Λονδίνο, όταν ένας οδηγός έριξε το βαν που οδηγούσε σε πιστούς που βρίσκοναν κοντά σ’ ένα τζαμί, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Μαρκ Ρόουλι, έχει δηλώσει πως κάθε μέρα λάμβανε χώρα μία σύλληψη. Στην τριετία μέχρι φέτος τον Μάρτιο, η αστυνομία απέτρεψε 13 εν δυνάμει επιθέσεις , όμως τις επόμενες 17 εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν τα τέσσερα χτυπήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, δήλωσε ο Ρόουλι, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αρχές απέτρεψαν άλλες έξι.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως από τους 379 συλληφθέντες, 123 κατηγορήθηκαν για κάποιο αδίκημα, 105 εκ των οποίων για αδίκημα σχετικό με την τρομοκρατία, ενώ 189 αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κατηγορία.

Σχόλια

σχόλια