ΕΛΑΣ: «Έτος κατά των ναρκωτικών» το 2018

29

Εξιχνιάστηκαν 12.000 υποθέσεις φέτος – ΕΛΑΣ: «Έτος κατά των ναρκωτικών» το 2018.

Άνοιγμα στην κοινωνία, με έμφαση στην ενημέρωση των μαθητών, αλλά και των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών, για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, το 2018, εξήγγειλε την Τετάρτη, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος ανακήρυξε τον καινούργιο χρόνο «Έτος κατά των ναρκωτικών», από την Αντίκυρα Βοιωτίας, όπου παραδόθηκαν στην πυρά, στην υψικάμινο εργοστασίου, σημαντικές ποσότητες εξαρτησιογόνων ουσιών, που είχαν κατασχεθεί μέσα στο 2017.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ επέλεξε συμβολικά το συγκεκριμένο περιβάλλον, προκειμένου να ανακοινώσει την απόφαση της Αστυνομίας να χαρακτηρίσει το 2018 έτος κατά των ναρκωτικών και παράλληλα να στείλει μήνυμα και έκκληση προς όλους να συμπορευτούν σε αυτήν την προσπάθεια.

Αφορμή για την ανακοίνωση του κ. Τσουβάλα ήταν το γεγονός ότι το 2017 είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των ναρκωτικών για την Ελληνική Αστυνομία -όπως είπε- και τόνισε τη βούληση της πολιτείας και της ΕΛΑΣ «να έχει πιο δραστική αντιμετώπιση στα παράνομα κυκλώματα, τα οποία υποχρεώνουν τους νέους ανθρώπους στη χρήση των ναρκωτικών, που τους οδηγεί στην περιθωριοποίηση, στη σωματική και ψυχική φθορά και τέλος στον θάνατο».

«Σήμερα, από εδώ, την Αντίκυρα, η Ελληνική Αστυνομία ξεκινάει έναν μεγάλο νέο αγώνα για το 2018, προστασίας της κοινωνίας, των νέων ανθρώπων» ανέφερε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και πρόσθεσε: «Χαρακτηρίζουμε και αναγνωρίζουμε πως το 2018 θα είναι έτος κατά των ναρκωτικών και γι’ αυτό καλούμε σε κοινή πορεία και συμπαράσταση όλους τους κοινωνικούς φορείς και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, στην καταπολέμηση των ναρκωτικών».

Όπως σημείωσε, το σύνθημα της Αστυνομίας θα είναι «Όχι στα ναρκωτικά, όχι στην περιθωριοποίηση, όχι στον θάνατο» και έδωσε το στίγμα των δράσεων της για τον καινούργιο χρόνο, επισημαίνοντας εμμέσως και το πρόβλημα της Αλβανίας, αλλά και τις στενές συνεργασίες που έχει ξεκινήσει με όλες τις γειτονικές χώρες.

Όπως είπε ο κ. Τσουβάλας, οι δράσεις που θα αναπτύξει η ΕΛΑΣ το 2018 εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία: Στη διεθνή διακρατική συνεργασία, κυρίως με τα γειτονικά κράτη, θα εξακολουθήσει όπως και το 2017 τη συντονισμένη επιχειρησιακή δράση και θα επιδιώξει ένα άνοιγμα στην κοινωνία.

«Να ενημερώσουμε τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές, ακόμη και τους μετανάστες με κυρίαρχη προσπάθειά μας τους ασυνόδευτους ανηλίκους που δεν έχουν την προστασία της οικογένειας και πρέπει να ενημερωθούν για τη μάστιγα των ναρκωτικών και τις συνέπειες της χρήσης στους νέους ανθρώπους» επισήμανε.

Τέλος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ευχήθηκε σε όλους υγεία, δύναμη και καλοτυχία για το 2018 και έκανε ειδική αναφορά σε αυτούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά: «Εύχομαι στους νέους ανθρώπους που δίνουν τον αγώνα τους για την απεξάρτηση και την επανένταξη στην κοινωνία, να είναι αγώνας καλός, χρήσιμος, αποτελεσματικός, σε μία κοινωνία της ελπίδας και της αισιοδοξίας».

Σημειώνεται, την Τετάρτη καταστράφηκαν στη Βοιωτία συνολικά 25 κιλά ηρωίνη, 27 κιλά κοκαΐνη, 1.200 δενδρύλλια κάνναβη και πάνω από 300 κιλά ακατέργαστη κάνναβη, που προέρχονταν από κατασχέσεις σε υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει.

Συνολικά, το 2017 εξιχνιάστηκαν από την ΕΛΑΣ 12.000 υποθέσεις ναρκωτικών, σχηματίστηκαν δικογραφίες για 17.000 κατηγορούμενους, ενώ οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 15.500.

Σε αυτές τις υποθέσεις κατασχέθηκαν 16 τόνοι ακατέργαστης κάνναβης, 302 κιλά ηρωίνη, 220 κιλά κοκαΐνη και πάνω από 50.000 ναρκωτικά χάπια.

Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι περίπου κατά 20% πιο υψηλά από τα τελευταία τρία χρόνια (2014, 2015, 2016), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σχόλια

σχόλια