Με ένα νέο διοικητικό συμβούλιο και μια καλή χρονιά σε επίπεδο κερδών ως παρακαταθήκη τα ΕΛΠΕ οδεύουν προς την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας το τέλος του 2018.

Με την αλλαγή των προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, το υπουργείο επιδιώκει να λειάνει το έδαφος για μια όσο γίνεται πιο αναίμακτη ιδιωτικοποίηση, η οποία αποτελεί και προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης. Έτσι, το υπουργείο προχώρησε στην απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου, Γρηγόρη Στεργιούλη, ο οποίος είχε εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση.

Ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Ευστάθιος Τσοτσορός φαίνεται τυπικά να αναλαμβάνει και εκτελεστικές αρμοδιότητες αλλά όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr πηγή με γνώση των σχετικών συζητήσεων, «σταδιακά οι αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου θα περάσουν ουσιαστικά στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Ανδρέα Σιαμίσιη (ο οποίος ως γνωστόν προέρχεται από την “πλευρά του ομίλου Λάτση” του οποίου οι αρμοδιότητες συνέπιπταν με εκείνες του κ. Στεργιούλη». Παράλληλα, σημειώνει ότι «η Paneuropean (POIH) η οποία κατέχει το 46% των ΕΛΠΕ εκτιμούσε ότι έπρεπε να έχει ενισχυμένη παρουσία κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι το διορισμό του κ. Σιαμίσιη πριν από κάποιους μήνες. Εν όψει της επικείμενης πώλησης, η POIH ήθελε να συμμετάσχει ενεργά στην όποια διαπραγμάτευση κάποιος δικός της, κάποιος από τον επιχειρηματικό χώρο και όχι κάποιος ο οποίος έχει διοριστεί από το υπουργείο».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στεργιούλης είχε διοριστεί από τον κ. Λαφαζάνη, ωστόσο πολλά μέλη του ΔΣ σε μια επιχείρηση όπου συμμετέχει το δημόσιο διορίζονται με αυτό τον τρόπο.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση, της οποίας ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με στόχο στο τέλος του καλοκαιριού να έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Οι αλλαγές στο ΔΣ έχουν αποδοθεί και στην πρόθεση του ομίλου Λάτση να αντικαταστήσει τον κ.Στεργιούλη ο οποίος – όπως υποστήριξαν κάποιοι- με την (αρνητική) στάση του απέναντι στην πώληση θα απομάκρυνε ενδεχόμενους επενδυτές. Το θέμα όμως είναι κατά πόσο τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν πραγματικά να γίνει αυτή η πώληση όταν μιλάμε για μια επιχείρηση η οποία καταγράφει ιστορικό ρεκόρ κερδών.

«Η μόνη πλευρά που θέλει να γίνει η πώληση είναι η κυβέρνηση. Ο Λάτσης δεν θέλει να πουλήσει. Αναγκάζεται. Και δεν ξέρουμε, ούτε τι θα γίνει τελικά ούτε πόσο εύκολος θα είναι αυτός ο δρόμος ούτε πόσο σύντομος θα είναι», αναφέρει η ίδια πηγή.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg ανέφερε ότι για την πώληση των ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται «υψηλής ποιότητας επενδυτές».

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή μιλώντας στο insider.gr, «σίγουρα ένας όμιλος όπως είναι τα ΕΛΠΕ θα προσέλκυε το ενδιαφέρον πολύ σημαντικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν παρακολουθήσει την πορεία του ομίλου τόσο στο παρελθόν όπου είχαν καταγράψει ζημιές όσο και τώρα. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για την ώρα. Θεωρώ όμως ότι δεν ευσταθεί η εκτίμηση που έχει εκφραστεί κατά καιρούς ότι δεν θα βρεθεί επενδυτής που θα διαθέσει τα απαιτούμενα (υψηλά ποσά) που θα ήταν απαιτητά για έναν όμιλο ο οποίος έχει σημειώσει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις που κάνουν τέτοιες εξαγορές έχουν πάντα τα απαραίτητα κεφάλαια».

Σχόλια

σχόλια