Ένα πολύ απλό τεστ που μετρά τη δύναμη λαβής μπορεί να αποτελέσει «δείκτη πρόβλεψης» για την εκδήλωση μεταβολικού συνδρόμου στη μέση ή την τρίτη ηλικία, δείχνει μια νέα εκτενής επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές επέλεξαν αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού από τις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς στις περιοχές αυτές η συχνότητα χρόνιων νοσημάτων, ιδίως διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι μεγαλύτερη, εξηγεί ο Μαρκ Πίτερσον, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο και βασικός συντάκτης της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology Series A: Medical Sciences.

Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η κανονικοποιημένη δύναμη λαβής –δηλαδή η δύναμη λαβής σε συνάρτηση με τη μάζα του σώματος– μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο βιοδείκτη για τις καρδιομεταβολικές παθήσεις και την αναπηρία στον ενήλικο πληθυσμό. «Η δύναμη λαβής συσχετίζεται έντονα με τη συνολική σωματική δύναμη» αναφέρει ο Πίτερσον, επομένως μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης υγείας, και παράλληλα το τεστ που μετρά τη δύναμη λαβής είναι εύχρηστο, αφού δεν κοστίζει και μπορεί να γίνει μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε δείγμα 4.544 Αμερικανών και 6.030 Κινέζων ενηλίκων 50 ετών και άνω, η χαμηλή δύναμη λαβής συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο τόσο για καρδιομεταβολικές παθήσεις όσο και για σωματικές αναπηρίες στη μέση και στην τρίτη ηλικία και στα δύο φύλα.

Για κάθε μείωση κατά 0,05 μονάδες στην κανονικοποιημένη δύναμη λαβής στους Αμερικανούς και στους Κινέζους:

– ο κίνδυνος διαβήτη ήταν αυξημένος κατά 49% και 17% αντίστοιχα

– ο κίνδυνος υπεργλυκαιμίας ήταν αυξημένος κατά 46% και 17% αντίστοιχα

– ο κίνδυνος υπερτριγλυκεριδαιμίας ήταν αυξημένος κατά 15% και 11% αντίστοιχα

– ο κίνδυνος χαμηλής HDL χοληστερόλης ήταν αυξημένος κατά 22% και 15% αντίστοιχα

– ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν αυξημένος κατά 19% και 10% αντίστοιχα

– ο κίνδυνος αναπηρίας ήταν αυξημένος κατά 36% και 11% αντίστοιχα

«Ευελπιστούμε τα ευρήματα αυτά να αναδείξουν πόσο σημαντικό μπορεί να είναι το τεστ δύναμης λαβής σε κλινικό περιβάλλον» σχολιάζει επιλογικά ο Πίτερσον. «Είναι ένα εύκολο μέσο για να ελεγχθούν προληπτικά και να εντοπιστούν τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας».

Σχόλια

σχόλια