Oμάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ολοκλήρωσε την πενθήμερη εκτίμηση της για τον σχεδιασμό του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού του Ostrovets, στο βόρειο τμήμα της Λευκορωσίας και προέβη σε συστάσεις προς την κυβέρνηση της Λευκορωσίας σχετικά με τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του σταθμού για την βέλτιστη ασφάλεια.

Η Λευκορωσία χτίζει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, εκ των οποίων, η πρώτη μονάδα έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2019, και η δεύτερη το 2020.

Η ομάδα της ΙΑΕΑ επιθεώρησε τις παραμέτρους σχεδιασμού του πυρηνικού σταθμού που η χώρα κατασκευάζει έναντι εξωτερικών κινδύνων ειδικά για το χώρο στο Ostrovets, στο βόρειο τμήμα της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η ομάδα συνέστησε να «βελτιώσει περαιτέρω την τεκμηρίωση σχετικά με τους ηλεκτρομαγνητικούς κινδύνους, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική κίνηση».

Η τελική έκθεση της αποστολής θα παραδοθεί στην κυβέρνηση, εντός τριών μηνών, ενώ οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν ενημερώσει την ΙΑΕΑ ότι σκοπεύουν να δημοσιοποιήσουν την έκθεση.

«Η πυρηνική ασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Λευκορωσία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ενέργειας της Λευκορωσίας, Mikhail Mikhaduk.

«Τα αποτελέσματα αυτής της αποστολής θα μας βοηθήσουν καθώς προχωρούμε προς τα εμπρός με την ανάπτυξη του πυρηνικού μας προγράμματος με ασφαλή και σίγουρο τρόπο», πρόσθεσε.

Σχόλια

σχόλια