Μια ιστορική απόφαση έλαβε χθες η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά σε 9 χρόνια, η Federal Reserve ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει την συρρίκνωση του υπερμεγέθους ισολογισμού της. Συγκεκριμένα, μετά από διήμερη συνεδρίαση οι αξιωματούχοι της Τράπεζας αποφάσισαν ομόφωνα  – επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως τις προσδοκίες της αγοράς – πως θα αρχίσουν από τον Οκτώβριο να μειώνουν κατά 10 δισ. δολάρια τον μήνα τον ισολογισμό των 4,5 τρισ. δολαρίων.

Παράλληλα, η Fed αποφάσισε να διατηρήσει προς ώρας αμετάβλητα τα επιτόκια της στο εύρος του 1-1.25%, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας – τρίτης για φέτος – αύξησης του κόστους χρήματος τον Δεκέμβριο. Επίσης, η Τράπεζα επισημαίνει πως οι ζημιές που προκλήθηκαν πρόσφατα από τους φονικούς τυφώνες δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.
Tο αναμενόμενο μονοπάτι που θα ακολουθήσει η Fed για την αύξηση των επιτοκίων -όπως αποτυπώνεται στο λεγόμενο ‘dot plot’, το οποίο καταγράφει τις προβλέψεις κάθε μέλους της FOMC ξεχωριστά- επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για μία ακόμη αύξηση τον Δεκέμβριο και τρεις το 2018. Παράλληλα, οι Fed μείωσε τις εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες αυξήσεις επιτοκίων στο 2.7% από 2.9% το 2019, ενώ μακροπρόθεσμα είπε πως το επιτόκιο θα φτάσει το 2.8% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 3%.

Σχόλια

σχόλια