Την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, από την κατηγορία της απιστίας, ζήτησε η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία υποστήριξε πως η παράδοση του αρχείου με τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ» στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αναιρεί οποιονδήποτε δόλο για τον κατηγορούμενο.

 Η εισαγγελική λειτουργός, στην αγόρευση της υποστήριξε, πως ο χειρισμός του πρώην συναδέλφου της κ. Διώτη στην υπόθεση της λίστας καταθετών στην ελβετική HSBC, δεν προκάλεσε καμία ζημιά στο Δημόσιο και έτσι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της απιστίας που του έχει αποδοθεί.

Επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ούτε η κατηγορία της απόπειρας απιστίας, λόγω της παράλειψης του κατηγορουμένου, τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, να διατάξει έρευνα της «λίστας Λαγκάρντ», μπορεί να στοιχειοθετηθεί.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε η εισαγγελέας, εφόσον ο κ. Διώτης αντέγραψε και παρέδωσε το ηλεκτρονικό αρχείο στον κ. Βενιζέλο,δεν μπορεί να του καταλογιστεί ότι ήθελε να αποτρέψει την διενέργεια ελέγχων στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα.

Μάλιστα, όπως είπε η εισαγγελέας, ουσιαστικά ο κατηγορούμενος διέσωσε την «λίστα Λαγκάρντ» την στιγμή που αντέγραψε το αρχείο στο περίφημο USB που παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο:

Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι ο κ. Διώτης δεν έδωσε εντολή ελέγχου για να αποτρέψει την διαδικασία, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο.

Κατά την εισαγγελική εκτίμηση, ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε πως από την παράλειψη του να διατάξει ελέγχους καταθετών της λίστας θα προκληθεί ελάττωση της δημόσιας περιουσίας: «Άλλωστε, τελικώς διενεργήθηκαν οι έλεγχοι και δεν προκλήθηκε παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων καταθετών».

Η δίκη του πρώην εισαγγελέα θα συνεχιστεί στις 24 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή

Σχόλια

σχόλια