«Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ή χωρίς το ΔΝΤ», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος σε όλους τους συνομιλητές του στην έδρα του ΔΝΤ, ενώ συμφώνησε με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ για τη γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια το συντομότερο δυνατόν.

Η συνάντηση που είχε ο κ. Τσακαλώτος με τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ έγινε σε καλό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να τεθεί επιτακτικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και πιστεύει ότι ως τότε θα έχει τελειώσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία», ανέφερε πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.

Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια συμφωνία για το χρέος τον Φεβρουάριο, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος έκανε λόγο για διευθέτηση του χρέους τον Ιούνιο.

«Τον Φεβρουάριο προβλέπεται να τελειώσει η αξιολόγηση του ΔΝΤ», σημείωσε η ίδια πηγή και πρόσθεσε: «Είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές».

Παραδέχθηκε ακόμα ότι η Αθήνα θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα μόνο για την διευθέτηση του χρέους και τόνισε ότι «αν αποχωρήσει το Ταμείο από το πρόγραμμα, αυτό δεν μας προβληματίζει για την έξοδο στις αγορές. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και χωρίς το ΔΝΤ».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλιστα στη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται να μετέφερε το μήνυμα του πρωθυπουργού για μεγαλύτερη σαφήνεια στη θέση του όσον αφορά στο ελληνικό χρέος.

«Χαιρόμαστε ότι φέρνει μπροστά το θέμα του χρέος. Έχουμε κοινό στόχο την αναδιάρθρωση της χρέους να γίνει η παραμετροποίηση όσο γίνεται πιο γρήγορα διότι θέλουμε καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές», τόνισε η ίδια κυβερνητική πηγή και σε ερώτηση για το αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα απάντησε:

«Είναι ένα κίνητρο για το ΔΝΤ για να τελειώσει νωρίς και να φέρει μπροστά το θέμα του χρέους. Να αποφασίσει αν θα είναι ικανοποιητικά αυτά που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι. Ο πρωθυπουργός θέλει να ξέρει αν το Ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα. Η προϋπόθεση είναι να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν».

Σχόλια

σχόλια