Σε δοκιμή πυραύλων θα προχωρήσει σήμερα, Πέμπτη, η Ουκρανία, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, που θέτει σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής την αεράμυνα της στην περιοχή της Κριμαίας.

Η νέα διαφωνία κλιμακώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών. Σύμφωνα με την Ουκρανία, οι δοκιμές στη νότια περιοχή της Χερσώνας, στα σύνορα με την Κριμαία, είναι νόμιμες και θα ολοκληρωθούν εντός του πλαισίου των διεθνών υποχρεώσεών της και των διεθνών συνθηκών.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την αμυντική ικανότητα του έθνους μας και θα συνεχίσουμε τις δοκιμές πυραύλων και την εκπαίδευση», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ολεξάντερ Τούρχινοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία επιδιώκει να δημιουργήσει «κατάσταση νευρικότητας» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και αύξησε την κατάσταση επιφυλακής της αεράμυνάς της στην Κριμαία – εδαφική και αεροπορική – σε υψηλότερο βαθμό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι δεν γνώριζε εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διατάξει το υπουργείο Άμυνας να προετοιμάσει μια πιθανή στρατιωτική απάντηση στις ουκρανικές δοκιμές, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει στον Ουκρανό στρατιωτικό απεσταλμένο ότι η Μόσχα θα καταρρίψει κάθε πύραυλο και θα καταστρέψει τους εκτοξευτήρες τους εάν το Κίεβο επιχειρήσει να εκτοξεύσει πυραύλους στον εναέριο χώρο κοντά στην Κριμαία πειραματικά.

«Στο Κρεμλίνο δεν θέλουμε να δούμε καμμία πράξη από την ουκρανική πλευρά η οποία να παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς και η οποία μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις για διεθνείς πτήσεις πάνω από το έδαφος της Ρωσίας και των παραπλεύρων περιοχών», τόνισε ο Πέσκοφ .

Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία διεξήγαγε εκτεταμένες ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας σε όλη την νότια στρατιωτική της περιοχή, συμπεριλαμβανόμενης και της Κριμαίας.

Πηγή

Σχόλια

σχόλια