«Λευκή νύχτα» η αποψινή για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά και για την Αττική. Η επέλαση του χιονιά έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ ήδη στην Πάρνηθα, αλλά και την Πεντέλη τα πάντα έχουν καλυφθεί από το «πέπλο» του χιονιού.

Από τις 3 τα ξημερώματα ξεκίνησε να χιονίζει έντονα στα βόρεια προάστια με αποτέλεσμα να το στρώσει, ενώ ακόμη και στο κέντρο παρατηρείται σφοδρή χιονόπτωση.

Με πολύ κρύο, θυελλώδεις βοριάδες και χιόνια κυρίως στα ανατολικά και νότια θα κυλήσει το επόμενο τριήμερο. Έτσι, σημαντική επιδείνωση με χιόνια ακόμα και σε περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο θα έχουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή. Από το Σάββατο, τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 6 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ με εξασθένηση από το Σάββατο. Τέλος, η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί τοπικά στα ηπειρωτικά θα έχουμε ισχυρό παγετό.

snow cinemagraph winter kid snowing

Πιο αναλυτικά, σήμερα Πέμπτη:

Στη Θράκη και στη Μακεδονία, παροδικές χιονοπτώσεις και θερμοκρασία από μείον 7 έως 4 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρη χιονόπτωση, ισχυροί  άνεμοι και το θερμόμετρο από 0 έως 4 βαθμούς.

Στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Στερεά Ελλάδα, παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά τμήματα, βόρειοι άνεμοι 5 με 7 μποφόρ και θερμοκρασία από μείον 4 έως 7 βαθμούς.

Στην Πελοπόννησο, χιονόνερο στα νότια, χιόνι στα ανατολικά και βόρεια. Ο υδράργυρος από μείον 3 έως 7 βαθμούς.

Στα Κύθηρα, θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι και θερμοκρασία ως 8 βαθμούς.

Στην Κρήτη και στις Κυκλάδες, χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά, βοριάδες 6 με 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ και το θερμόμετρο από 3 έως 8 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, βροχές ή χιονόνερο στα νότια και χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και πιθανώς 9 μποφόρ και θερμοκρασία έως 9 βαθμούς.

Στη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Στερεά Ελλάδα χιονόνερο και χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές. Ο υδράργυρος από μείον 2 έως 6 βαθμούς.

Στην Αττική, χιονόνερο ή χιόνι στα νότια και χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές στα υπόλοιπα, άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης από 1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Πήλιο: Ακινητοποιήθηκαν οχήματα λόγω παγετού

Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν τέσσερα άτομα από τα αυτοκίνητά τους, τα οποία ακινητοποιήθηκαν λόγω παγετού στην Ε.Ο. Κισσού – Χανίων στο Πήλιο, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τις επόμενες 48 ώρες ο χειμώνας αναμένεται να δείξει τα δόντια του κυρίως στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια και την Πελοπόννησο.

Οι υπηρεσίες των περιφερειών και των δήμων δηλώνουν ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, αφού είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παγετός. Ήδη,  στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει διακοπεί.

Να συμπληρώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με το meteo.gr, η κακοκαιρία οφείλεται στην εισβολή πολύ ψυχρών αέριων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Αυτό σε συνδυασμό με την κατεύθυνσή τους από βορρά προς νότο κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας θα έχει ως αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρο-ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, αλλά και των νησιών του Αιγαίου έως περίπου το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα αύριο. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, ενώ παγετός αναμένεται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Πηγή

Σχόλια

σχόλια