Περισσότεροι από 500 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο νησί Κάβονταρ της Παπούας Νέας Γουινέας καθώς το ηφαίστειο του νησιού, που θεωρείτο ανενεργό, ξεκίνησε να εκτοξεύει στάχτες στον αέρα.

Το νησί είναι στα βορειανατολικά της χώρας και το ηφαίστειό του άρχισε να δείχνει τα πρώτα δείγματα «ζωής» στις 5 Ιανουαρίου.

«Υπάρχει συνεχής εκπομπή ηφαιστειακής τέφρας αυτή την ώρα», τόνισε ο Cheyne O’Brien, του Συμβουλευτικού Κέντρου Darwin.

Η τέφρα έχει φτάσει σε υψόμετρο 2.133 μέτρων, δημιουργώντας ένα σύννεφο καπνού που ταξιδεύει προς τα δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι κάτοικοι όλων των γύρω νησιών έχουν ειδοποιηθεί για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, ενώ οι ιθύνοντες αποφάσισαν να εκκενώσουν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του Κάβονταρ, διότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος απώλειας ζωών.

Την ηφαιστειακή έκρηξη, εάν αυτή σημειωθεί τελικώς, ίσως ακολουθήσει τσουνάμι και κατολισθήσεις.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το ηφαίστειο στο Κάβονταρ έχει εκραγεί στο παρελθόν, επεσήμανε ο ηφαιστειολόγος του Πανεπιστημίου Macquarie Chris Firth, όμως οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτό μπορεί να είναι ένα από τα δύο «καιόμενα νησιά» που αναφέρονται στα κείμενα ενός Άγγλου πειρατή τον 17ο αιώνα.

«Είναι δύσκολο να προβλέψεις τι μπορεί να συμβεί καθώς δεν υπάρχει κάτι με το οποίο μπορείς να το συγκρίνεις», επεσήμανε ο Firth.

Σχόλια

σχόλια