Το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στην Βουλή για να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες αύριο.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις «άδεια φαρμακείου χορηγείται:

– Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού 
– Σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού
Σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Η άδεια χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου Περιφερειάρχη. Ο κάτοχος της άδειας μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας. Με προεδρικό διάταγμα έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής πλην ανωνύμου εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με κοινή Υπουργική Απόφαση τον Μάιο του 2016 επιχείρησε να χορηγήσει άδειες φαρμακείων και σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ και θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20% ωστόσο η απόφαση ακυρώθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Ιούλιο.

Αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Την αντίθεσή του στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την χορήγηση των αδειών ιδρύσεως φαρμακείου. Το Υπουργείο επαναφέρει επί της ουσίας το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ περί ιδιοκτησιακού, η οποία όμως ακυρώθηκε με την υπ’ αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης  δήλωσε τα εξής: «Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες.

Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του».

Πηγή

Σχόλια

σχόλια