«Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ λύνει λειτουργικά ζητήματα, ικανοποιεί αιτήματα ετών, προστατεύει τους εργαζόμενους, στο μέτρο του δυνατού και με αυτή την έννοια αυτό το νομοσχέδιο πιστώνεται σε εκείνα τα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής που μπορεί να κριθούν απολύτως θετικά«, ανέφερε, μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι «προικισμένο» με τα θετικά σχόλια των φορέων, των εκπροσώπων των εργαζομένων, των εκπροσώπων της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι εργαζόμενοι

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις που αναφέρονται στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διατάξεις που έχουν δεχθεί ισχυρές επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. «Είναι θέμα στοιχειώδους δικαιοσύνης να δίνουμε πια τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να μπορούν να απολαμβάνουν των Μέτρων Ατομικής Προστασίας«, είπε ο υπουργός Εσωτερικών και κατήγγειλε το υφιστάμενο καθεστώς που δεν έδινε αυτή τη δυνατότητα στους συμβασιούχους αν και έκαναν ακριβώς την ίδια δουλειά στην καθαριότητα με τους αορίστου χρόνου.

Ειδικά για τη στάση της ΝΔ, είπε πως δεν μπορεί να γίνει κατανοητή «η αντικοινωνική στάση της» να μην δέχεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή αυτά που πλήρωσαν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι για να έχουν τα στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας τα χρόνια από το 2012 και μετά, πρέπει να τα πάρουν πίσω, όπως πρέπει να πάρουν πίσω και το γάλα που αγόραζαν οι ίδιοι, όπως πήραν οι ίδιοι το φωσφορίζον γιλέκο, τα γάντια τους, τα άρβυλα για τη δουλειά τους.

Ο Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε όμως και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως η ΝΔ, αντί να νοιάζεται για τον κόσμο της εργασίας, θέλει να εξυπηρετήσει άλλου είδους συμφέροντα, τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών που στην τελευταία κρίση στον τομέα της καθαριότητας, ήθελε de facto να τις επιβάλει. «Δεν σας ακολούθησαν όμως ούτε οι δήμαρχοι που κινούνται μέσα στο δικό σας πολιτικό μήκος κύματος, διότι αντιλαμβάνονται ότι η καθαριότητα είναι μέσα στον πυρήνα των υποχρεώσεων και του ρόλου της Αυτοδιοίκησης«, είπε ο υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Η στρατηγική και η κοσμοθεωρία της ΝΔ είναι να παραδοθεί το κράτος στους ιδιώτες, επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών που αναγνώρισε πάντως ότι η ΝΔ έχει μια ειλικρίνεια και ευθύτητα στον τρόπο που υπερασπίζεται αυτή την πολιτική.
Για τις ΔΕΥΑ, ο υπουργός είπε ότι θωρακίζονται με το νομοσχέδιο καθώς κατορθώνουν τα συντηρούν τα δίκτυα, να επεκτείνουν τα έργα ύδρευσης και όλα αυτά με ένα αξιολογότατο επιστημονικό προσωπικό.

Ο υπουργός έκανε μνεία στη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων προς τους δήμους, στο ακατάσχετο των επιδομάτων πρόνοιας, θέματα που εισάγονται με το νομοσχέδιο αλλά και στη δυνατότητα που δίνεται στα ΔΗΠΕΘΕ να δικαιολογούν τα έξοδα μετακίνησής τους. «‘Ακουσα ότι διαφωνείτε με το επίδομα των 50 ευρώ για τη συντήρηση των μουσικών οργάνων. Γιατί; Είναι ένα μικρό δείγμα, το οποίο στηρίζει τον πολιτισμό στη χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κάνει όλα όσα θα έπρεπε για τον πολιτισμό, αλλά η δική σας διαφωνία είναι τελικά θέμα ιδεοληψίας«, είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο υπουργός είπε πως δεν προβλέπεται ξεπάγωμα των προσλήψεων αλλά υπαγωγή τους στο καθεστώς των προσλήψεων για όλες τις άλλες περιπτώσεις, δηλαδή στον κανένα ένα προς τέσσερα. «Εσείς βεβαίως διαφωνείτε με το ένα προς τέσσερα, θέλετε το ένα προς πέντε, δηλαδή να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός απασχολουμένων«, είπε ο κ. Σκουρλέτης που κάλεσε όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν αν μια τέτοια στάση καταδικάζει την περιφέρεια σε μαρασμό και αναρωτήθηκε: «Τι αντιπροτείνετε; Ποιο είναι το σχέδιο σας; Πως θα πάτε να μιλήσετε με αυτούς τους ανθρώπους στην ελληνική περιφέρεια;«.

Αλλά και για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που είχαν βγει πράξεις κατανομής είπε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να προστατευθούν έστω και αν οι θέσεις που προβλεπόταν να καταταγούν έχει περιέλθει σε άλλους δήμους μέσα από συγχωνεύσεις. «Γιατί αυτό είναι κακό; Δεν συνεχίζεται αυτή η δραστηριότητα; ‘Αρα γιατί μας κατηγορείτε για διορισμούς; Γιατί όλα αυτά τα εξωπραγματικά περί προσλήψεων μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων;«, είπε απευθυνόμενος στα κόμματα τα οποία κάλεσε να συζητήσουν για τις μεγάλες αλλαγές στον Καλλικράτη.

Στο σημείο αυτό προέκρινε και την εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης για την καθιέρωση απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση ώστε να δώσει τη δυνατότητα να σπάσουν στεγανά και να συμβάλλουν στην αναγέννηση των τοπικών κοινωνιών.

«Πετυχημένη η έξοδος στις αγορές»

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην «πετυχημένη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές» για να σημειώσει πως «χωρίς διάθεση εξωραϊσμού και χωρίς να παραβλέπονται οι μεγάλες δυσκολίες που είναι μπροστά, δόθηκε σήμα εμπιστοσύνης και δημιουργείται ένα κλίμα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και που θα έπρεπε να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, παρά τις αντιπολιτευτικές κραυγές και την προσπάθεια μείωσης της αξίας αυτούς του βήματος«.

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο εγχείρημα επί κυβερνήσεως Σαμαρά για να υπογραμμίσει ότι εκείνη την έξοδο ακολούθησε και μια άλλη, η οποία δεν στέφθηκε με την σχετική επιτυχία της πρώτης εξόδου και ότι ακολούθησε το γεγονός πως δεν έκλεισε η τότε αξιολόγηση. «Γνωρίζουμε καλά ποια συντρίμμια παραλάβαμε. Κατά συνέπεια αξιολογείστε τα δύο σχέδια. Η δικιά σας παράταξη, πιστεύει στον πυρήνα αυτής της πολιτικής που έχει επιβληθεί σήμερα στην Ευρώπη, στις στρατηγικές που θεωρούν ότι η λιτότητα είναι αναγκαία για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά, αν και αυτός είναι ο πλέον αντιευρωπαϊκός δρόμος«, είπε ο κ. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν υιοθετεί αυτό το πρόγραμμα ούτε και διεκδικεί την πατρότητά του, η κυβέρνηση γνωρίζει πως είναι αποτέλεσμα επώδυνων συμβιβασμών αλλά μαζί γνωρίζει και τα περιθώρια για να κερδίζει η Ελλάδα πράγματα προς όφελος των εργαζομένων και για να απεμπλακεί από την ακραία λιτότητα η χώρα«.

Σχόλια

σχόλια