Η ΑΕΚ παρουσιάζει εκπληκτική ικανότητα στην ανατροπή των εις βάρος της καταστάσεων κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται στην πρώτη θέση της Super League και κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση του EuropaLeague. Πάθος, αυτοπεποίθηση, δίψα για διάκριση είναι τα κύρια στοιχεία που συνετέλεσαν στα «come back» της ΑΕΚ, χωρίς βέβαια να παραβλέπει κανείς τις καίριες παρεμβάσεις του Μανόλο Χιμένεθ στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Όμως και ο πλέον αδαής συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί. Οι μεγάλες ανατροπές με τον Ολυμπιακό, την Αούστρια Βιέννης και τη Ριέκα σημαίνει ότι η Ένωση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, όχι μία αλλά τρεις φορές. Σε αυτό πιθανότατα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι ο προπονητής της αρκετές φορές εκπλήσσει ακόμα και τους ίδιους τους παίκτες με τις επιλογές του στον αρχικό σχηματισμό. Η ΑΕΚ έχει δώσει μέχρι σήμερα 22 αγώνες και έχει παρατάξει 22 διαφορετικές ενδεκάδες! Μην βιαστεί κανείς να συμπεράνει ότι αυτό οφείλεται στους σοβαρούς τραυματισμούς των δύο αρχηγών της, Μάνταλου και Γιόχανσον. Αυτό επηρρέασε μόνο τους τελευταίους τέσσερις αγώνες, ενώ στους προηγούμενους δεν υπήρξε σταθερή ενδεκάδα.

Το ξεκίνημα ήταν διαφορετικό. Οι επτά παίκτες που έχουν μέχρι τώρα τις περισσότερες συμμετοχές στο βασικό σχήμα, ήταν εκείνοι που άρχισαν στο μάτς εναντίον της ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα στις 2 Αυγούστου: ΑνέστηςΜπακάκης, Βράνιες, Τσόσιτς, Λόπες, Σιμόες, Λιβάγια. Οι υπόλοιποι ήταν οι Μάνταλος, Γιόχανσον και οι Τσιγκρίνσκι, Κλωναρίδης. Ο «Δικέφαλος» ηττήθηκε και στη συνέχεια (17/8) αντιμετώπισε τη Μπρίζ για τα play off του Europa League. Στο πρώτο ματς στο Βέλγιο και σε σχέση με την αναμέτρηση της Μόσχας, υπήρξε μόνο μία αλλαγή στην ενδεκάδα: ο Γαλανόπουλος αντί του Γιόχανσον. Συνεπώς ο κορμός είχε βρεθεί.

Ωστόσο, από τότε και μέχρι σήμερα αυτοί οι επτά (Ανέστης, Μπακάκης, Βράνιες, Τσόσιτς, Λόπες, Σιμόες και Λιβάγια) έχουν συνυπάρξει μόνο δύοφορές στην ίδια ενδεκάδα: εναντίον της Ριέκα στην Κροατία (14 Σεπτεμβρίου) και του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη (29 Οκτωβρίου). Υπήρξαν ασφαλώς περιπτώσεις στις οποίες η απουσία ήταν αναγκαστική. Για παράδειγμα στην ήττα από τον Ατρόμητο ο Βράνιες ήταν τιμωρημένος, ενώ εναντίον του ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να αγωνιστεί ο τραυματίας Τσόσιτς. Σε άλλες περιπτώσεις, οι διαφοροποιήσεις οφείλονται καθαρά σε προπονητική επιλογή και διαταράσσουν την ισορροπία.

Συνολικά σ΄αυτούς τους 22 επίσημους αγώνες, ο Μανόλο Χιμένεθ έχει χρησιμοποιήσει στο αρχικό σχήμα 24 ποδοσφαιριστές. Από αυτούς οι πρώτοι 11 διαμορφώνουν και έναν «ορθόδοξο» σχηματισμό 3-5-2: Ανέστης – Βράνιες, Τσόσιτς, Μπακάκης – Γκάλο, Λόπες, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος – Λάζαρος, Λιβάγια. Ωστόσο δεν έχουμε δει ποτέ (!) αυτή την ενδεκάδα στο γήπεδο. Ούτε καν αν στη θέση κάποιου τοποθετήσουμε τον 12ο starter της ΑΕΚ, Σέρχιο Αραούχο.

Σχόλια

σχόλια