! Η διαδικασία αποστολής σημειωμάτων για φορολογικούς ελέγχους στους φορολογούμενους είχε ουσιαστικά “παγώσει” για όσο διαρκούσε η ρύθμιση περί εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων, όμως μετά την παρέλευση της προθεσμίας για ένταξη στη ρύθμιση (στις 15 Νοεμβρίου) ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για την αποστολή χιλιάδων τέτοιων σημειωμάτων σε φορολογούμενους που έχουν ελεγχθεί, με βάση το άνοιγμα των τραπεζικών τους καταθέσεων ή άλλα στοιχεία που έχουν περιέλθει στα χέρια των ελεγκτικών αρχών.

Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν σε διάφορα φορολογικά αδικήματα, από μη καταβολή του ΦΠΑ έως και αδικαιολόγητο πλουτισμό, και οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις υποθέσεις που δεν εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων θα λάβουν μάλλον σύντομα στα χέρια τους ένα μήνυμα που θα τους ενημερώνει για το αποτέλεσμα του ελέγχου και για τη… λυπητερή που θα πρέπει να πληρώσουν.

Βέβαια, κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το τι θα γίνει με όσους επιχειρήσουν να προσφύγουν κατά των αποτελεσμάτων του ελέγχου στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ. Αν όντως σταλούν μαζικά χιλιάδες σημειώματα σε φορολογούμενους, και εκείνοι απαντήσουν μαζικά με προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο η τελευταία να μην προλάβει να αποφανθεί για όλες τις υποθέσεις εντός 30 ημερών, και σε αυτήν την περίπτωση, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, οι προσφυγές θα θεωρούνται ως σιωπηρά απορριφθείσες, στερώντας ουσιαστικά από τους φορολογούμενους το δικαίωμα να εναντιωθούν σε μία εις βάρος τους απόφαση…

Σχόλια

σχόλια