Στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων, πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει της αυριανής επίσκεψής της στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση του Μαξίμου, Τσίπρας- Μέρκελ συνομίλησαν για Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις και προσφυγικό, καθώς και για την ανάγκη η γείτονα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να ήταν εκείνη που ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Μάλτα στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς, η Γερμανίδα καγκελάριος όμως ήθελε να επικοινωνήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό (και εκείνος φυσικά επιθυμούσε να της θέσει τα ζητήματα που αφορούν στην τουρκική στάση) πριν βρεθεί στην Άγκυρα.

Εν τω μεταξύ σήμερα η Τουρκία προέβη σε δύο νέες προκλητικές κινήσεις. Τουρκικά F-16 παραβίασαν το FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν υπερπτήσεις τόσο πάνω από τα Ίμια όσο και από τη νήσο Καλόλιμνο, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έφθανε με στρατιωτικό ελικόπτερο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων για να αποτίσει φόρο στους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό, που πριν από 21 χρόνια χάθηκαν άδικα  κατά τη νύχτα της κορύφωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης  Βεϊσί Καϊνάκ έθεσε εκ νέου θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, δηλώνοντας ότι: “η Ελλάδα όπως και στα Ίμια προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολλές βραχονησίδες. Όμως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο» προσθέτοντας: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αποτρέψουν με κάθε τρόπο μια τέτοια εξέλιξη».

Εκτιμάται πως οι κινήσεις της Άγκυρας αποτελούν τα «απόνερα» της μη έκδοσης των αξιωματικών από την Τουρκία.

Σχόλια

σχόλια