Τον πρώτο ανεξάρτητο σταθμό Συμπιεσμένου Φυσικού αερίου CNG στην Κεντρική Ελλάδα, που βρίσκεται στη Λάρισα, εγκαινίασε το πρωί ο αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος τονίζοντας τη συμβολή του Φυσικού αερίου στην ανάπτυξη της χώρας αφού δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρηματίες να έχουν φθηνότερα καύσιμα.

Από φέτος και για την επόμενη 5ετία θα ξεκινήσει μεγάλο επενδυτικό σχέδιο 92 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή αγωγών μήκους 420 χλμ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα είναι στη Θεσσαλία.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε πως «το φυσικό αέριο, μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , είναι το ενεργειακό μέλλον της χώρας» και σημείωσε πως «με τον τρόπο αυτό η χώρα μειώνει το ενεργειακό κόστος και συμβαδίζει με τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».
Φέτος, με την επιλογή μας να έχουμε μειωμένο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, η μείωση του κόστους φτάνει το 40% ανέφερε ο Υπουργός.

Η καύση του Φυσικού Αερίου παράγει 20 με 29% λιγότερες αέριες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 και δεν περιέχει ενώσεις θείου, που ευθύνονται για την όξινη βροχή.

Με τη λειτουργία του Σταθμού θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλία ένα “εικονικό” δίκτυο φυσικού αερίου που θα καλύπτει τους καταναλωτές που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το κεντρικό δίκτυο καθώς το Φυσικό αέριο θα συμπυκνώνεται στο 1% του αρχικού του όγκου και θα μεταφέρεται σε ειδικά διαμορφωμένες φιάλες με ρυμουλκά οχήματα και ασφαλώς, σε απομακρυσμένες περιοχές. Μεγάλο θα είναι το όφελος και στα θερμοκήπια, για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών.

«Η Θεσσαλία είναι για άλλη μία φορά είναι πρωτοπόρος. Η χρήση του Φ.Α στα θερμοκήπια σε συνδυασμό με το Νet metering που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα» τόνισε ο Υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης
Η επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στη Θεσσαλία θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας, καλύτερο περιβάλλον και ισχυρή επιχειρηματικότητα.
“Σύντομα θα τρέξει στη Θεσσαλία πρόγραμμα 32 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας Γενικός Δ/ντης ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Ο κ. Φάμελλος και ο Γενικός Δ/ντης της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας, στο περιθώριο των εγκαινίων συναντήθηκαν με τους 7 Δημάρχους των περιοχών όπου θα επεκταθεί το δίκτυο του Φυσικού Αερίου και ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών.

Η αρχή θα γίνει από το Βελεστίνο και θα ακολουθήσει η πόλη του Τυρνάβου.

Σχόλια

σχόλια