Το απόγευμα αναμένεται να γίνει συνάντηση της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου για το νόμο Κατσέλη. Στο επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια. Η εντολή Μαξίμου για την πρώτη κατοικία.

Τα κόκκινα δάνεια θα βρεθούν στο επίκεντρο συνάντησης που αναμένεται να έχουν σήμερα το απόγευμα οι τραπεζίτες με την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής παραμένει αγεφύρωτο. Η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που οι τράπεζες απορρίπτουν καθώς εκτιμούν ότι θα πλήξει την κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα ανατρέψει τα σχέδια για τιτλοποιήσεις δανείων.

Εντολή Μαξίμου για προστασία πρώτης κατοικίας

Το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, έχει δώσει εντολή προς τους αρμόδιους υπουργούς για την άμεση εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα που έχουν προκύψει και την κατάθεση νομοθετικών ρυθμίσεων στη Βουλή για την προστασία πρώτης κατοικίας για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, για την προώθηση των ρυθμίσεων για τα χρέη προς την εφορία (120 δόσεις, διεύρυνση αριθμού πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24 τουλάχιστον δόσεις) και για τη νομοθέτηση ρύθμισης 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τι γίνεται με τα NPLs

Εντός της εβδομάδας, κορυφώνονται οι διεργασίες για τις προτάσεις συλλογικής μείωσης των NPLs, έτσι ώστε αυτές να παρουσιαστούν στην Κομισιόν, σύμφωνα με το capital. H Κομισιόν, έδωσε το «πράσινο φως» στη Eurobank για τη συγχώνευση με την πρώην θυγατρική της, Grivalia, κρίνοντας ότι η συναλλαγή θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα της τράπεζας και η βελτιωμένη κεφαλαιακή της θέση θα της επιτρέψει να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τα επόμενα έτη.

Σήμερα και αύριο, η πρόταση της ΤτΕ παρουσιάζεται σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον αντίστοιχα, όπου θα υπάρξει παρουσίαση και στο ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι αρχές Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει και θα συζητήσει τα ευρήματα της πρόσφατης επίσκεψης των «θεσμών» στην Αθήνα και κατόπιν θα εκδώσει την έκθεσή του (staff report) για την Ελλάδα.