Για 51.000 λίρες Αγγλίας πωλήθηκε το πρώτο -πιθανότητα- demo του «Starman», της μεγάλης επιτυχίας του Ντέιβιντ Μπόουι που κυκλοφόρησε το 1972, σε δημοπρασία που έγινε την Τρίτη από τον οίκο Omega Auctions.

Η πρώτη ηχογράφηση του «Starman» που για 5 σχεδόν δεκαετίες βρισκόταν ξεχασμένη σε αποθήκη κάτω από στρώματα σκόνης και ιστούς αράχνης υπολογίζονταν να ξεπεράσει τις 10.000 λίρες, αλλά σίγουρα υπεύθυνοι του Οίκου δεν περίμεναν να ξεπεράσει ακόμα και τις 50.000 λίρες.

Η κασέτα ηχογραφήθηκε το 1971 από τον Μπόουι και τον κιθαρίστα και συνεργάτη του Μικ Ρόνσον από το τότε συγκρότημά του, Spiders from Mars. Αργότερα ο Ρόνσον έδωσε το demo στον Κέβιν Χάντσινσον, έναν στενό του φίλο και φιλόδοξο μουσικό που ήθελε να μάθει παίζει το θρυλικό πλέον κομμάτι. Αφού το άκουσε, ο Χάντσινσον έβαλε το demo (το οποίο περιέχει ακόμα τις πρώτες ηχογραφήσεις των «Moonage Daydream» και «Hang Onto Yourself») σε ένα κουτί στην αποθήκη του και από τότε ξεχάστηκε.

Μιλώντας στο Press Association ο Χάντσινσον ανέφερε ότι θυμήκε το demo όταν παρακολούθησε ένα αφιέρωμα για τον Μπόουι ο οποίος πέθανε το 2016 σε ηλικία 69 ετών. «Έχω φτάσει τα 65 πια και βάζοντάς το να παίξει ξανά, δεν μπορώ να πιστέψω πόσο καλό είναι. Όμως εκείνη την εποχή σκεφτόμουν απλώς ότι δεν είναι και τόσο κακό. Στα 16 σου δεν εντυπωσιάζεσαι εύκολα, τίποτα δεν φτάνει για να σε εντυπωσιάσει».

Περιγράφοντας το πώς ανακάλυψε την κασέτα, ο Χάντσινσον δήλωσε: «Βρήκα την ηχογράφηση όπως και το παλιό μου μαγνητόφωνο στην αποθήκη. Το έβαλα να παίξει και δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε όταν το ακούσαμε. Ήταν απίθανο».

Στην ηχογράφηση ακούγεται επίσης ο Μπόουι να λέει στον Μικ Ρόνσον ότι το τραγούδι δεν είναι ακόμα έτοιμο καθώς προσπαθεί να ολοκληρώσει την ηχογράφηση. «Μπορείς να συμπεράνεις ότι ο Μικ δεν έχει ακούσει ξανά το τραγούδι ποτέ πριν, διότι στο τέλος είναι έτοιμος να σταματήσει την ηχογράφηση και ο Μπόουι του λέει να περιμένει γιατί μένει λίγο ακόμα».

Σχόλια

σχόλια