Οι στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν σημαντική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών καθώς το «βάρος» που έχει προσθέσει το ισχυρό ευρώ στην εταιρική κερδοφορία φτάνει στο τέλος του.

Sύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch η οποία ανέλυσε τα στοιχεία της EPFR Global, οι  στρατηγικοί αναλυτές έχουν αυξήσει τις προβλέψεις τους για τους ευρωπαϊκούς δείκτες τον Αύγουστο, προβλέποντας άνοδο 5,8% για τον δείκτη Euro Stoxx 50 από το κλείσιμο της Δευτέρας. Παρά την πρόσφατη υποχώρηση των αγορών, οι διαχειριστές της αγοράς χρήματος έχουν τοποθετηθεί σε κεφάλαια της περιφέρειας στις 20 από τις τελευταίες 21 εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ERFR, οι επενδυτές εξακολουθούν να αγοράζουν το story της μεταρρύθμισης που υποσχέθηκε ο Mακρόν, αν και η δημοτικότητα αυτών των προτάσεων από τους Γάλλους ψηφοφόρους φαίνεται να εξατμίζεται γρήγορα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της, τα ελληνικά funds κατέγραψαν την τρίτη διαδοχική εβδομάδα εκροών τους, το μεγαλύτερο σερί από τον Φεβρουάριο, παρά τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την επιτυχή επιστροφή στις αγορές ομολόγων τον περασμένο μήνα.

Η επιβράδυνση στο momentum του ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου, σε συνδυασμό με την αύξηση των κερδών και τη βελτίωση της οικονομίας, θα ενισχύσει τις μετοχές κατά το υπόλοιπο του έτους, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Τα πρακτικά της περασμένης εβδομάδας από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το ενιαίο νόμισμα μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο από ότι «δικαιολογείται», σπρώχνοντας το ευρώ χαμηλότερα και πυροδοτώντας προσδοκίες για βραδύτερο tapering.

«Τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές«, όπως σημείωσε στο Bloomberg o Vincent Juvyns, στρατηγικός στρατηγικής στην JPMorgan Asset Management.»Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η αγορά να κινηθεί μερικές ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα φέτος, και το επόμενο έτος επίσης.»

Ο Juvyns αναφέρει ότι δεν αναμένει καμία σημαντική ανακοίνωση από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi σχετικά με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για το tapering, ούτε αυτό το μήνα αλλά ούτε και τον επόμενο και ότι η αισιοδοξία του βασίζεται σε παράγοντες που περιλαμβάνουν κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και ισχυρότερη οικονομία.

Οι προσδοκίες για την κερδοφορίας και οι οικονομικοί δείκτες ενισχύουν επίσης το story της περαιτέρω ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών όπως σημειώνει η Morgan Stanley. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, οι αναθεωρήσεις κερδών για την περιοχή της Ευρώπης έχουν επανέλθει σε θετικό έδαφος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά από μια απότομη πτώση νωρίτερα το καλοκαίρι. Οι αναλυτές της MS αναμένουν ότι οι εταιρείες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 θα σημειώσουν αύξηση στα κέρδη του κατά περίπου 13% φέτος, έναντι 11% των εταιρειών του δείκτη S&P 500.