Η απόφαση του Μακρόν να συγκαλέσει εν αιθρία το Κογκρέσο, στην αρχή της προεδρικής θητείας του, έχει επομένως προκαλέσει έντονη αναταραχή, αφού για ακόμα μια φορά ο νέος πρόεδρος «σπάζει τους κώδικες της πολιτικής παράδοσης»:

Ανέκαθεν η αρχή μιας κοινοβουλευτικής θητείας σφραγιζόταν από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και μόνο, με ομιλία του στο Κοινοβούλιο, από το οποίο ζητά στη συνέχεια ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή η ομιλία του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου ο πρόεδρος συγκαλεί το Κογκρέσο και μάλιστα 24 ώρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού, έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων. Και ένα πρώτο ερώτημα είναι κατά πόσον με τον τρόπο του ο Μακρόν «ποδοπατεί τα χωράφια του πρωθυπουργού του».

«Το αποτόλμησε!», γράφει η εφημερίδα Le Parisien, «πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη ύβρη (…) τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού του (…) καιρός να κατέβει από τον Όλυμπο…» υπογραμμίζει.

Αντιδρώντας με το δικό του τρόπο ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της ομάδας των Ανυπότακτων, ανακοίνωσε ότι παραβλέπει την πρόσκληση για τις Βερσαλλίες και δεν θα συμμετάσχει με τους βουλευτές της ομάδας του στο Κογκρέσο.

Ιδιαίτερα επιθετικός για το θέμα υπήρξε με δηλώσεις του ο Ερίκ Σιοτί στέλεχος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, για τον οποίο η σύγκληση του Κογκρέσου είναι σαν να λέει ο Μακρόν: «αποφάσισα να διαλύσω τον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει πρωθυπουργός, εκτοπίζεται σε βοηθητικό ρόλο». Σύμφωνα με τον Σιοτί, «η επιλογή του Εντουάρ Φιλίπ (από τους Ρεπουμπλικάνους) αποσκοπούσε κυρίως στη διάλυση της δεξιάς».

«Ο πρόεδρος δεν είναι διασπαστής είναι ρυθμιστής, βάζει σε τάξη την 5η Δημοκρατία σύμφωνα με τις «γκωλλικές» αρχές (του στρατηγού Ντε Γκωλ), καθησυχάζει στέλεχος των Μακρονικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέ έσπευσε να εξηγήσει ότι «οι δύο ομιλίες θα είναι συμπληρωματικές» και ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση του προέδρου «να υποτιμήσει τον πρωθυπουργό του» ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι ομιλίες συντάσσονται από κοινού.