Όλοι γνωρίζουν την καταστροφική δύναμη μιας πυρηνικής βόμβας όπως αποδείχθηκε εξάλλου με τον πλέον τραγικό τρόπο στις περιπτώσεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Λίγοι ωστόσο είχαν ποτέ τη δυνατότητα να δουν από κοντά μια πυρηνική έκρηξη. Εδώ και λίγες ημέρες ωστόσο στo YouTube αναρτήθηκε μια σειρά βίντεο από τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ από το 1945 έως το 1962 στη Νεβάδα και τις νήσους Μάρσαλ.

Για πρώτη φορά όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτές τις εικόνες καθώς προηγηθήκε μια κοπιώδης προσπάθεια αποκατάστασης 10.000 φιλμ που έχουν καταγράψει τέτοιου είδους πυρηνικές δοκιμές σε ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από το Lawrence Livermore National Laboratory στην Καλιφόρνια.

Ορισμένα από τα βίντεο διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα ενώ άλλα έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των επτά λεπτών.

Όπως σημειώνουν οι New York Times είναι η πιο σημαντική ευκαιρία να δει κανείς από κοντά – θέλουμε να ελπίζουμε – μια πυρηνική έκρηξη.

«Είναι απίστευτο πόση ενέργεια εκλύεται” παρατηρεί ο επικεφαλής της προσπάθειας αυτής, Gregory D. Spriggs. «Ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ξανά ένα πυρηνικό όπλο. Πιστεύω ότι αν καταγράψουμε την ιστορία αυτών των όπλων και δείξουμε τη δύναμή τους και την καταστροφή που προκαλούν τότε οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν ακόμα πιο διστακτικοί στη χρήση τους” προσθέτει εξηγώντας το σκεπτικό του σχεδίου.

Σχόλια

σχόλια