Χοντραίνει το παιχνίδι ανάμεσα στον αμερικανικό και τον ρωσικό παράγοντα στην Βαλκανική, καθώς οι δύο μεγάλοι παίχτες συγκρούονται σφοδρά για την προώθηση των συμφερόντων τους και την επικυριαρχία της επόμενης μέρας.

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο τον Ιβάν Σαββίδη, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times» που επικαλείται υποκλοπές αμερικανικών υπηρεσιών, ο ομογενής μεγιστάνας πλήρωνε διαδηλωτές που αντιτίθεντο στη συμφωνία Ελλάδας -ΠΓΔΜ .

Επίσης από οικονομικά στοιχεία προκύπτουν καταβολές χρημάτων από τον Σαββίδη σε πολίτες και οπαδούς ομάδων ποδοσφαίρου για να πρωτοστατήσουν σε επεισόδια κατά του δημοψηφίσματος.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι οι Αμερικανοί παρέδωσαν το περιεχόμενο των υποκλοπών στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία και αποφάσισε να απελάσει σε αντίποινα δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορέψει την είσοδο στην Ελλάδα σε άλλους δύο.

Η κίνηση πάντως των Αμερικανών να χρησιμοποιήσουν τους κραταιούς Times της Νέας Υόρκης για να δώσουν συνέχεια στην υπόθεση, δείχνει την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού στα Βαλκάνια.