Το Μουσείο Speed Art στο Κεντάκι των ΗΠΑ επιστρέφει στο Ιταλικό κράτος ένα κεραμικό αγγείο 2.400 ετών που, όπως αποδείχτηκε, έπεσε λάφυρο σε ιταλικό έδαφος.

Η επιστροφή του ερυθρόμορφου κάλυκα – κρατήρα είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που προετοιμάζεται πολλά χρόνια τώρα μεταξύ του Μουσείου και του Ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρουν διεθνή μέσα όπως το artdaily.org. Σύμφωνα μ’ αυτή, το αριστουργηματικό αγγείο θα παραμείνει άλλα 4 χρόνια στο συγκεκριμένο Μουσείο για να ακολουθήσουν μελλοντικά δάνεια από το ιταλικό κράτος.

Φωτογραφία του κρατήρα από το αρχείο Μέντιτσι

Πίσω απ’ αυτόν τον επαναπατρισμό – που ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουν κ άλλες επιστροφές αρχαιοτήτων στην πατρίδα τους – βρίσκεται ένας Έλληνας. Αυτός δεν είναι άλλος από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσιρογιάννη, που ζει και εργάζεται στο Cambridge και εντοπίζει κλεμμένες αρχαιότητες διεθνώς.

Ο κύριος Τσιρογιάννης ήρθε σε επαφή με το Μουσείο Speed Art το 2015 προσκομίζοντάς τους ψηφιακές κόπιες δυο έγχρωμων φωτογραφιών του κάλυκα – κρατήρα μεταξύ των οποίων και μας εικόνας σε σχήμα Polaroid που τραβήχτηκε το 1995 σε επιδρομή Ιταλών Carabinieri στην αποθήκη όπου φυλάσσονταν παράνομες αρχαιότητες του περίφημου αρχαιοκάπηλου Τζιάκομο Μέντιτσι – από τους βασικούς προμηθευτές των Σάιμς – Μιχαηλίδη, «πρωταγωνιστών» στην περίφημη υπόθεση των παράνομων αρχαιοτήτων της Σχοινιούσας.

Το Μουσείο προσφέρθηκε να επιστρέψει το αγγείο, με αποτέλεσμα να βρεθεί «πεδίο» συνεννόησης με το ιταλικό υπουργείο και ο αριστουργηματικός αυτός κάλυκας – κρατήρας που δημιουργήθηκε το 350 – 340 π.Χ. στην ελληνική αποικία της νότιας Ιταλίας Paestum κι αποδίδεται στον Ελληνα καλλιτέχνη Πύθωνα – έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους αγγείων της αρχαιότητας – να επιστρέψει στην Ιταλία. Σημειωτέον, το αγγείο απεικονίζει το Θεό Διόνυσο.

«Το Μουσείο Speed, ακολούθησε τις πρακτικές υπεύθυνων Μουσείων», ανέφεραν οι υπεύθυνοί του. «Είμαστε ευγνώμονες στην ιταλική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της σ΄αυτή τη συμφωνία και για το ότι μας επέτρεψε να μπορούμε να μοιραστούμε (για λίγο ακόμη) αυτό το όμορφο αντικείμενο με το κοινό, καθώς επίσης και σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με τη λεηλασία πολιτιστικής κληρονομιάς και τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων».

Διαβάστε επίσης:

Έλληνας αρχαιολόγος προειδοποιεί για ύποπτης προέλευσης αρχαίο άγαλμα που βγαίνει «στο σφυρί»

Οίκος Christie’s: Απεσύρθη μαρμάρινος κορμός της Αφροδίτης 24 ώρες πριν την δημοπρασία

Handelsblatt: Αρχαία ελληνικά αγγεία πωλούνται σε μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο