Η παγκόσμια αγορά ομολόγων εκπέμπει σήμα συναγερμού ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση δεν θα μπορέσει να μείνει ως έχει για πολύ ακόμα καθώς ο κίνδυνος εμφάνιση μιας ύφεσης είναι υπαρκτός.

Η καμπύλη αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων είναι σήμερα πιο επίπεδη από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης ενώ οι αποδόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο πέφτουν όλο και σε χαμηλότερα  επίπεδα και οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι κεντρικές τράπεζες από τη Νέα Ζηλανδία ως την Ινδία δημιούργησαν έκπληξη στις αγορές με τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

«Όλες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν κάτι πολύ ενοχλητικό», δήλωσε ο Marc Ostwald, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services. «Το τι ακριβώς είναι δύσκολο να καθορισθεί, αλλά η ισοπέδωση θα συνεχιστεί όσο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ομόλογα είναι ένα ασφαλές καταφύγιο».

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές έγιναν μάρτυρες μιας σειράς από  ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων καθώς έχουν οδηγηθεί μαζικά σε αγορές όπου μπορούν ακόμα να βρουν θετική απόδοση. Η  καμπύλη των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων  είναι ήδη κάτω από το 0%, ενώ ακόμη και τα δεκαετή ομόλογα ορισμένων από τις πιο επικίνδυνες χώρες στη ζώνη του ευρώ – όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία – πλησιάζουν πολύ κοντά στην αρνητική ζώνη.

Συνεπώς, οι επενδυτές επιδιώκουν να καταφύγουν σε χρεόγραφα με μεγαλύτερη προθεσμία, στοιχηματίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου την ποσοτική χαλάρωση για να αντιμετωπίσει μια αποδυνάμωση της οικονομίας. Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα – εκείνα που είναι πιο ευαίσθητα στις μειώσεις των επιτοκίων – έχουν κινηθεί  λιγότερο, δεδομένου ότι το επιτόκιο των καταθέσεων είναι ήδη αρνητικό στο -0,40%.

Ακολουθήστε μας σε: 
Facebook - Instagram - Twitter

Εμπορικός πόλεμος

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, με το premium των ομολόγων διετούς διάρκειας είναι μηδενικό. Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια μια παγκόσμια οικονομική ύφεση μπορεί να είναι μόνο μερικούς μήνες μακριά μας.

Αυτή την εβδομάδα αυξήθηκαν οι φόβοι ότι η διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο μετακινείται στο πεδίο ενός  παγκοσμίου πολέμου συναλλάγματος,  μετά την κίνηση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να εξασθενήσει το γουάν σε επίπεδα που έχουν να φανούν από το 2008. Ακόμη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελβετική Εθνική Τράπεζα μπορεί να παρεμβαίνει με στόχο την αποδυναμώσουν το φράγκο, ενώ η Ινδία, η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊλάνδη μείωσαν τα επιτόκια τους.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει ένα δικό της πακέτο χαλάρωσης, σύμφωνα με τον σύμβουλο διαχείρισης κεφαλαίων της Nomura Asset Management, Richard Hodges.

«Η Fed θα μειώσει τα επιτόκια με επιθετικό τρόπο στους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο Hodges. «Βλέπω λίγα καλά νέα ή στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι η αμερικανική οικονομία θα βελτιωθεί αλλά όλα δείχουν ότι θα παρουσιάσει περαιτέρω αρνητική μεταβολή.  Το πώς μπορούν κάποιοι να είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία, με ξεπερνά», καταλήγει.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 30ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,14%, περιορίζοντας τη διαφορά σε σχέση με τα επιτόκια των διετών ομολόγων σε 71 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Η διαφορά μεταξύ των διετώνκαι των 10ετών κρατικών ομολόγων μόλις 9 μονάδες βάσης.

Η ισοπέδωση αυτή είναι αδύνατον να σταματήσει ακόμη και αν η  ΕΚΤ  προτείνει μέτρα χαλάρωσης για την εξάλειψη του στασιμοπληθωρισμού, όπως ο έλεγχος της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων, σύμφωνα με τη Danske Bank AS.  Το ενδεχόμενο αυτό αναφέρεται σε μια πρακτική που εφαρμόζει η  Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία περιορίζει το εύρος διακύμανσης της καμπύλής αποδόσεων των ομολόγων.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη Γερμανία, η τάση ισοπέδωσης των αποδόσεων των Bunds αναμένται να συνεχισθεί αν δεν αποφασισθεί κάποιο σημαντικό δημοσιονομικό μέτρο, αναφέρει ο Jens Peter Sorensen, αναλυτής της Danske. Αυτό που αναρωτιέται, όμως, είναι ποιά η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.