Ταχύτερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ζητά η Γερμανία και οι σύμμαχοι της, πιέζοντας σε αυτή την κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει πιο αυστηρές οδηγίες ειδικά στις τράπεζες της Ελλάδας και του υπόλοιπου ευρωπαϊκού νότου.
Όπως μετέδωσε αυτήν την εβδομάδα το Bloomberg μια ομάδα βορειοευρωπαϊκών χωρών στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θέλει να εφαρμόσει σκληρά χρονοδιαγράμματα για την εξάλειψη του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ειδικά σε αυτές του Νότου που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ειδικότερα, οι βόρειες χώρες ζητούν από την ΕΚΤ να παρουσιάσει κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των υπάρχοντων κόκκινων δανείων, όπως αυτές που παρουσίασε για τα νέα κόκκινα δάνεια τον προηγούμενο μήνα.
Αυτό δυνητικά σημαίνει πως μπορεί οι έτσι και αλλιώς δύσκολοι στόχοι για την μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν τεθεί για τις ελληνικές τράπεζες να αυξηθούν και άλλο προς τα πάνω. Φέτος το απόθεμα των προβληματικών δανείων θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 14 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) θα πρέπει να μειωθούν στα 81,5 δισ. ευρώ από τα 95,9 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2017 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα πρέπει να πέσουν στα 52 δισ. ευρώ από τα 65,9 δισ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να πιάσουν αυτούς τους στόχους. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως ήδη η πώληση των πρώτων χαρτοφυλακίων -κυρίως επιχειρηματικών- «κόκκινων» δανείων αλλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν αποδώσει καρπούς με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μια εκ νέου αναθεώρηση των στόχων μείωσης των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων που έχει συμφωνηθεί με τον εποπτικό μηχανισμό δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Και αυτό διότι αν ζητηθούν θα πρέπει να επιταχυνθούν πλειστηριασμοί αλλά και πωλήσεις δανείων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα για την αντιμετώπιση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ειδικά στα στεγαστικά δάνεια.
Χάσμα Βορρά – Νότου
Φαίνεται πως η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άλλο ένα θέμα στο οποίο παρουσιάζεται χάσμα μετά των χωρών του Βορρά και του Νότου. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΚΤ αποπειράθηκε να ζητήσει χρονοδιαγράμματα για τα παλαιά «κόκκινα» δάνεια υπήρξαν έντονές αντιδράσεις κυρίως από την Ιταλία, οι τράπεζες της οποίας βαρύνονται περίπου με το 25% του συνόλου των κόκκινων δανείων της Ευρωζώνης, τόσο και από την Πορτογαλία.
Παρ’ όλα αυτά, έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, υπό τις υποδείξεις του SSM, αφού τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέρχονταν σε 793 δισ. ευρώ από 955 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Η πρόοδος αυτή, όμως, δεν είναι αρκετή για το «μπλοκ» της Γερμανίας και των συμμάχων της. «Κάποια κράτη έχουν καταγράψει πολύ μικρή επιτυχία στο ζήτημα αυτό και εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επισφαλών δανείων», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα το μέλος της διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank ο Αντρέας Ντομπρέτ. Για το λόγο αυτό, τονίζει ότι πρέπει η ΕΚΤ να «ορίσει λεπτομερώς» τους στόχους για τη μείωση των NPEs.