Το κοτόπουλο είναι το πιο διαδομένο κρέας στις δίαιτες. Είναι νόστιμο, θρεπτικό, οικονομικό και μπορεί να μαγειρευτεί σε διάφορες παραλλαγές.
Περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σε καθημερινή βάση, όπως νιασίνη, φώσφορο, βιταμίνες Β6, Β12, D, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.
Το κοτόπουλο περιέχει και τα 9 πρωτεϊνικά αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για καλή λειτουργία και δεν μπορεί να παράγει από μόνος του.
Επί πλέον, είναι το κρέας με τα λιγότερα λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά ευθύνονται για καρδιακές ασθένειες. Μία διατροφή πλούσια σε αυτού του είδους τα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα εμφάνισης χοληστερόλης, αρτηριοσκλήρωσης, στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος. Τα 130 γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα περιέχουν μόλις 2.9 γρ. λίπους , ενώ 100 γρ. μπούτι περιέχουν 7 γρ. λίπους.
Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε να αφαιρείτε την πέτσα, που αν και είναι νόστιμη, διπλασιάζει σχεδόν τις θερμίδες και αυξάνει την ποσότητα του λίπους και των κορεσμένων λιπαρών οξέων.