Η διαδικασία της νεκροψίας θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά στο μέλλον έπειτα από την παρουσίαση μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου που εξετάζει τις σορούς με αξονικό τομογράφο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ αναφέρουν στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet πβς δοκίμασαν την τεχνική, που ονομάζεται PMCTA (Post Mortem Computer Tomography Autopsy – Μεταθανάτια Αυτοψία Αξονικής Τομογραφίας) στις σορούς 240 ανθρώπων που είχαν ξαφνικό φυσικό θάνατο.

Η έρευνα έδειξε ότι η νέα τεχνική μπορεί να αναγνωρίσει ορθά την αιτία θανάτου έως στο 92% των περιπτώσεων, χωρίς να χρειασθεί επεμβατική νεκροψία. Το ποσοστό αυτό είναι ανάλογο σε ακρίβεια με αυτό που επιτυγχάνουν οι ιατροδικαστές με την παραδοσιακή μέθοδο νεκροτομής.

Πού υπερέχει, πού υστερεί

Η σύγκριση έδειξε ότι η τομογραφική τεχνική είναι ανώτερη από τη συμβατική νεκροψία στο να διαγνώσει τα τραύματα και τις αιμορραγίες, ενώ υστερεί στη διάγνωση της πνευμονικής εμβολής (θρόμβου στους πνεύμονες).

«Αναμένουμε ότι η μέθοδός μας θα έχει σημαντική επίδραση στο μέλλον της πρακτικής της νεκροψίας στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο» δήλωσαν οι ερευνητές, που εκτίμησαν ότι η νέα τεχνική θα γίνει θετικά αποδεκτή από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, μεταξύ άλλων για θρησκευτικούς λόγους.

Η τεχνική PMCT είχε αρχικά δοκιμαστεί το 2012, εμφάνιζε όμως σημαντικές αδυναμίες, καθώς αδυνατούσε να διαγνώσει τον θάνατο λόγω στεφανιαίας νόσου, της πιο συχνής αιτίας φυσικού θανάτου. Το πρόβλημα είναι ότι η διάγνωση αυτή απαιτεί τη διοχέτευση σκιαγραφικού υγρού στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία βέβαια σταματά μετά τον θάνατο.

Βελτιωμένη μέθοδος

Μετά τη βελτίωση της μεθόδου, η αδυναμία αυτή ξεπεράστηκε. Η βελτίωση συνίσταται στην εισαγωγή ενός καθετήρα στην αρτηρία του νεκρού για να γίνει αγγειογραφία.

Σε δύσκολες περιπτώσεις οι δύο μέθοδοι νεκροψίας -η τομογραφική και η παραδοσιακή- θα μπορούν να συνδυασθούν. Υπό εξέταση βρίσκεται η χρησιμότητα της PMCT στις περιπτώσεις μη φυσικού θανάτου.

Σχόλια

σχόλια