Πόσο επηρεάζεται η πορεία της ζωής μας από τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουμε και από την πρόσβασή μας στην τεχνολογία;
Από σήμερα κυκλοφορεί στα ελληνικά Social Media ένα ενδιαφέρον βίντεο για το ψηφιακό χάσμα και τις ανισότητες που δημιουργεί στην κοινωνία. Το βίντεο καταγράφει μία βιωματική άσκηση, στην οποία συμμετέχουν καθημερινοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, όλων των ηλικιών, και από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο.
Οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, και απαντώντας σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την πρόσβασή τους στην τεχνολογία ή τη γνώση, κάνουν βήματα μπροστά ή μένουν στο ίδιο σημείο. Στο τέλος, βλέπουμε ότι άλλοι έχουν προχωρήσει περισσότερο και άλλοι λιγότερο, για λόγους που σχετίζονται με τις συνθήκες της ζωής τους και όχι την πραγματική τους αξία. Άλλωστε στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχουν πάντα ίσες ευκαιρίες για όλους κάτι το οποίο είναι κοινά αποδεκτό.
Η βιωματική αυτή άσκηση λέγεται privilege walk και χρησιμοποιείται, για κοινωνικούς λόγους, από σχολεία και πανεπιστήμια παγκοσμίως και δίνει σάρκα και οστά στον όρο «ανισότητα» που τόσο συχνά ακούμε. Είναι ένας πραγματικά ιδιαίτερα παραστατικός τρόπος για να καταδείξει κάποιος τις κοινωνικές ανισότητες. Ανισότητες οικονομικές, ταξικές, φυλετικές, οι οποίες βρίσκονται παντού γύρω μας.
Η δράση περιλαμβάνει έναν συντονιστή και μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες καλούνται να σταθούν κατά μήκος, σε μια ευθεία γραμμή. Ο συντονιστής διαβάζει κάποιες φράσεις και ανάλογα με το αν η φράση τους αφορά μετακινούνται δύο βήματα προς τα εμπρός. Διαφορετικά, μένουν στο ίδιο σημείο. Η άσκηση αναδεικνύει τις ανισότητες ανάμεσα τους, για λόγους που σχετίζονται αποκλειστικά με τις συνθήκες που μεγάλωσαν και όχι την πραγματική αξία ή τις ικανότητές τους. Έτσι, διαφαίνεται καθαρά το γεγονός ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες, ότι ορισμένα άτομα γεννήθηκαν σε ευνοϊκότερες συνθήκες, έναντι κάποιων άλλων.
Παρακολουθήστε το ακόλουθο video με τη βιωματική άσκηση που διεξήχθει με πρωτοβουλία της COSMOTE:
Αυτός είναι ο έξυπνος τρόπος που επέλεξε η COSMOTE ώστε να αναδείξει το θέμα του ψηφιακού χάσματος, να μιλήσει για την ανάγκη να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα στη χώρα μας, αλλά και να συμβάλλει στη μείωσή του λαμβάνοντας τις κατάλληλες πρωτοβουλίες με τους τρόπους που γνωρίζει καλύτερα και σε εκείνους τους τομείς που έχει ανάγκη η χώρα μας, κάνοντας την τεχνολογία και τις ευκαιρίες που προσφέρει, προσιτή σε όλους.
Οι τρόποι είναι η τεχνολογία και τα νέα Ψηφιακά Μέσα που προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες για τους συμπολίτες μας και τη χώρα. Που μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Και κάποιοι από τους τομείς είναι η εκπαίδευση, η υγεία και η επιχειρηματικότητα που μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά μέσα από την υιοθέτηση digital λύσεων και πρακτικών. Η έλευση του αποκαλούμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα τα οποία και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα καλύτερο σήμερα – και για έναν πραγματικά καλύτερο κόσμο.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα για την Ελλάδα είναι ο τομέας της τηλεϊατρικής.
Σε μία χώρα με τόσο εκτεταμένη ακτογραμμή και με δεδομένο ότι σε πολλά από τα νησιά μας η ιατρική παρακολούθηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, η τηλεϊατρική αποτελεί με βεβαιότητα ένα μικρό «θαύμα». Στο παρελθόν, έχουμε δει αρκετά σχετικά πιλοτικά προγράμματα, πλέον όμως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε για μία ευρεία επέκταση της, που θα καλύπτει τόσο τις νησιωτικές, όσο και τις απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Ήδη, εδώ και μερικά χρόνια έχει συσταθεί ένα Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τη νησιωτική Ελλάδα με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Συνεπώς είναι με βεβαιότητα ένας από τους τομείς που μπορεί να κάνει τον κόσμο της νησιωτικής Ελλάδας – και όχι μόνο – καλύτερο.
Ο τομέας της Επιχειρηματικότητας και πώς θα ωφεληθεί η χώρα μας
Στην επιχειρηματικότητα, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετά παραδείγματα Ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (startups) να εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που παρέχει η τεχνολογία και να προσφέρουν σύγχρονες λύσεις σε καταναλωτές ή σε εταιρείες. Επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από νέους ανθρώπους που απέκτησαν ψηφιακές δεξιότητες, παρακολούθησαν τάσεις του εξωτερικού και κατάφεραν ακόμα και να δημιουργήσουν λύσεις σε διάφορους τομείς (μεταφορές, marketing, τεχνητή νοημοσύνη κ.α.) που ξεπέρασαν τα όρια της χώρας μας. Ένας τομέας ο οποίος θα αποτελέσει το μέλλον της χώρας μας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την τεχνολογία, είναι εκείνος στον οποίο θα πρέπει να δώσουμε όλοι την απαραίτητη βαρύτητα.
Με αυτούς τους τρόπους και καλύπτοντας συντονισμένα την απόσταση που μας χωρίζει σ’ αυτά τα πεδία, θα έχουμε και την ευχέρεια στο μέλλον να μιλάμε όχι μόνο με τη γλώσσα μεμονωμένων παραδειγμάτων αλλά εν τέλει με τη συνολική εικόνα.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη βιωματική άσκηση Privilege Walk αλλά και για την θέση της COSMOTE υπέρ ενός κόσμου με ίση πρόσβαση στην τεχνολογία για όλους, εδώ