Ένα βήμα από τη συμφωνία κατέληξε χθες το βράδυ το δείπνο εργασίας μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των δανειστών στις Βρυξέλλες.

Στο μίνι Eurogroup που πραγματοποιήθηκε πριν από το «επίσημο» ραντεβού των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα υπήρξε σύγκλιση των απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των δανειστών.

«Η συνάντηση ολοκληρώθηκε», έγραψε στο Twitter o επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Σημειώθηκε αρκετή πρόοδος, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα)», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ωστόσο, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτισιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα έχοντας στις «αποσκευές» τους τις τελικές προτάσεις για ασφαλιστικό και φορολογικό, που αναμένεται να αποτιμηθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να λάβουν το τελικό «ναι».

Στην συνάντηση -που πραγματοποιήθηκε έπειτα από ελληνικό αίτημα- προήδρευσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και συμμετείχαν οι τρεις Ελληνες υπουργοί που έφτασαν χθες από την Αθήνα, καθώς και εκπρόσωποι των θεσμών σε υψηλότατο επίπεδο. Βασικός στόχος ήταν να επιταχυνθούν οι εξελίξεις ενόψει της Παρασκευής και να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις που θα οδηγήσουν άμεσα στο κλείσιμο της συμφωνίας τεχνικού προσωπικού, κάτι που «είναι τεχνικά εφικτό, αλλά πολιτικά δύσκολο», όπως είχε σχολιάσει νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να κλείσει με κάθε τρόπο, αλλά χωρίς ακραίες υποχωρήσεις, την δεύτερη αξιολόγηση -και στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή στην τριάδα του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει σε νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συνέχισε τις επαφές σε ανώτατο επίπεδο, επιδιώκοντας «τριγωνικές» συνεννοήσεις με το ΔΝΤ ώστε να υπάρξει διέξοδος ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οποίος ανέλαβε τις επαφές με το ΔΝΤ αλλά και το Βερολίνο, που εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση – συντασσόμενο με τις απαιτήσεις του Ταμείου.

Σχόλια

σχόλια