Θεωρείται ένας από τους πιο σημαίνοντες φυσικούς του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879 στο Wurttemberg της Γερμανίας και πέθανε σε ηλικία 76 ετών στις 18 Απριλίου 1955 στο New Jersey από ανεύρυσμα αορτής. Είναι από τις περιπτώσεις που “χτυπάνε το καμπανάκι” σε έναν αστρολόγο να εξετάσει το αστρολογικό του προφίλ, αφού πρόκειται όχι μόνο για μια ιδιοφυία που άφησε το στίγμα της στην ανθρωπότητα αλλά και για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα με μία πολυτάραχη προσωπική ζωή.

Ας δούμε λοιπόν εξετάζοντας την πορεία του βήμα-βήμα πως εκπληρώνει τις γενέθλιες υποσχέσεις του και πως αυτές διαφαίνονται μέσα από τα βασικά σημεία του προσωπικού του χάρτη.

Ο Αϊνστάιν είχε Μεσουράνημα και Ήλιο στους Ιχθείς σε ευνοϊκές όψεις με έναν δυνατό Άρη στον Αιγόκερο και με τον Πλούτωνα στον Ταύρο. Ο ωροσκόπος του ήταν στον Καρκίνο και η Σελήνη του στον Τοξότη. Ήταν γνωστός αφηρημένος. Όταν κάποτε άφησε την βαλίτσα του σε ένα σπίτι ενός φίλου του, οι γονείς του φίλου του είπαν στους γονείς του Αϊνστάιν “Αυτός ο νεαρός άνδρας δεν θα έχει ποτέ τίποτα γιατί δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα”.

Ήταν ασυνεπής στα ραντεβού του και είχε πολύ χιούμορ. Όταν έλαβε μια επιστολή από μία κοπέλα που αντιμετώπιζε δυσκολίες στις σπουδές της εξαιτίας των μαθηματικών της απάντησε “μην ανησυχείτε για την δυσκολία σας στα μαθηματικά. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η δική μου είναι ακόμα μεγαλύτερη!

Είχε πολυάριθμες εξωσυζυγικές σχέσεις, αχαλίνωτη εμφάνιση, απείθαρχα μαλλιά και μισούσε να φοράει κάλτσες. Ήταν φημισμένος για την απουσία του αφού δεν μπορούσε να θυμηθεί ονόματα, ημερομηνίες και αριθμούς τηλεφώνων.

Αγαπούσε την ιστιοπλοΐα αλλά έπρεπε να τον σώζουν διαρκώς! Στο μνημείο του που φτιάχτηκε μετά τον θάνατο του ο Robert Oppenheimer που ήταν ο κατασκευαστής της ατομικής βόμβας δήλωσε “Ήταν βαθιά πεισματάρης, σχεδόν εξ ολοκλήρου χωρίς εκλέπτυνση και τελείως χωρίς κοσμικότητα. Υπήρχε πάντα μαζί του μια θαυμάσια, παιδική αγνότητα”.

Η επιβεβαίωση της απομόνωσης του Αϊνστάιν έρχεται από τον Ερμή ως κυβερνήτη του 12ου οίκου. Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί πως ο άνθρωπος που το όνομα του συνδέθηκε απόλυτα με την έννοια της ιδιοφυίας είχε Ερμή σε σχεδόν ακριβείας σύνοδο (με μία μοίρα ανοχή) με τον Κρόνο!

Μια ακόμη επιβεβαίωση για το πώς μπορεί μια δύσκολη όψη να δημιουργήσει έναν πολύ ικανό άνθρωπο. Όχι βέβαια μόνη της, αλλά με την βοήθεια και άλλων σημείων του χάρτη που θα τα δούμε παρακάτω. Αν αυτό του δημιούργησε προβλήματα; Πάρα πολλά! Κυρίως στα μαθητικά (Ερμής) και στα νεανικά του χρόνια (Κρόνος στον Κριό), αλλά και εξαιτίας της οικογένειας του και της καταγωγής του (Ερμής κυβερνήτης και του 4ου οίκου).

Μεγάλωσε σε μία κοσμική εβραϊκή οικογένεια και έλαβε την αρχική του εκπαίδευση στο Μόναχο. Κάποιοι από τους δασκάλους του πίστευαν ότι μειονεκτούσε διανοητικά καθώς ξεκίνησε να μιλάει 3 ετών και μέχρι την ηλικία των 9 δεν μπορούσε να εκφραστεί άνετα.

Ήταν δυσλεκτικός και αριστερόχειρας. Πράγμα τραγικό για εκείνη την εποχή! Ο δάσκαλός του τον απέβαλλε επειδή θεώρησε ότι η κακή του στάση επηρέαζε τους συμμαθητές του. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του τελείωσε στην ηλικία των 16 και καθώς το σχολείο δεν του άρεσε καθόλου, σχεδίαζε έναν τρόπο να φύγει χωρίς αυτό να πλήξει τις πιθανότητες του να μπει στο Πανεπιστήμιο.

Ας δούμε λοιπόν τον Δία στον 9ο και στον Υδροχόο σε δύσκολες όψεις με τον Πλούτωνα και τον Ουρανό.
Προσπάθησε να μπει στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη της Ελβετίας αλλά απέτυχε κι έτσι πήρε το δίπλωμα του στην Καντονική σχολή και το 1896 εισήχθη αυτόματα στο F.I.T. Εκεί συνειδητοποιεί ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την Φυσική από τα Μαθηματικά.

Το 1902 προσλήφθηκε ως επιθεωρητής στο γραφείο διπλωμάτων της ευρεσιτεχνίας στη Βιέννη. Κι όμως έτσι εκπληρώθηκε το Ταυ-Τετράγωνο (Δίας, Ουρανός, Πλούτωνας)!

Τι θα είχε απογίνει χωρίς τον αγωνιστή του Άρη στον Αιγόκερο σε τρίγωνο με τον πεισματάρη Πλούτωνα στον Ταύρο να στηρίζουν τον Ήλιο του;
Έξι μήνες αργότερα παντρεύτηκε την Mileva Maric, πρώην συμμαθήτριά του στη Ζυρίχη και απέκτησαν δύο γιους. Λέγεται πως πριν το γάμο τους είχαν αποχτήσει και μία κόρη την οποία ονόμασαν Lieser.

Η μοίρα της παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα καθώς ο Αϊνστάιν δεν μιλούσε ποτέ γι’ αυτήν. Κάποιοι πιστεύουν πως πέθανε από οστρακιά το 1903, ενώ άλλοι ότι εγκαταλείφθηκε για υιοθεσία εξαιτίας ενός σοβαρού προβλήματος υγείας.

Όταν το 1914 δέχτηκε την προσφορά για συμμετοχή του στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου αφήνει πίσω στη Ζυρίχη την σύζυγο και τα δύο παιδιά του. Ο συνωστισμός πλανητών στον 10ο οίκο και δη με την συμμετοχή του Κρόνου, δεν θα μπορούσε παρά να τον κάνει εξαιρετικά φιλόδοξο!

Έτσι το ζευγάρι χώρισε και ο Αϊνστάιν παντρεύτηκε την ξαδέρφη του Έλσα το 1917, η οποία πέθανε το 1936. Έδωσε όλο το χρηματικό έπαθλο του Νόμπελ προκειμένου η πρώτη του σύζυγος να του δώσει το διαζύγιο!

Ο αγαπημένος του φίλος Paul Ehrentest, ο οποίος τον βοήθησε στην ανάπτυξη της γενικής σχετικότητας, αυτοκτόνησε το 1933. Την δεκαετία του 1930 επίσης ο γιος του Eduard διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια.

Στην Γερμανία το μίσος κατά των Εβραίων μεγάλωνε κι έτσι κατασχέθηκαν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία κι άρχισαν να καίγονται τα βιβλία του αφού κατηγορήθηκε για ‘Εβραϊκή Φυσική’. Παραιτείται αναγκαστικά από την Ακαδημία το 1933 και πάει στο νεοσύστατο Ινστιτούτο Προηγμένων σπουδών στο Πρίνστον της Μασαχουσέτης.

Ας θυμηθούμε! Σελήνη στον Τοξότη και κυβερνήτης της ο Δίας στον 9ο. Ερμής κυβερνήτης 12ου και 4ου σε σύνοδο με Κρόνο, κυβερνήτη 7ου.
Αφροδίτη κυβερνήτης 5ου και 11ου στον Κριό σε όψη χιαστή με τον Ουρανό. Ο πόνος και η δοκιμασία εξαιτίας της απώλειας του φίλου του καταδεικνύονται από τον Πλούτωνα στον 11ο σε συμμετοχή στο Ταυ που αναφέραμε, αλλά και από τον Ποσειδώνα στον ίδιο οίκο σε σύνοδο με τον Χείρωνα. Ο Πλούτωνας συγκυβερνά τον 5ο οίκο.

Ο Ποσειδώνας όμως του Αϊνστάιν, κυβερνήτης του Ήλιου και του Μεσουρανήματος, τον οποίο μέσα στον Ταύρο κυβερνά η Αφροδίτη, εκφράζεται και με έναν άλλον γνωστό Ποσειδώνιο τρόπο, ευτυχώς!

Ξεκίνησε να παίζει βιολί από την ηλικία των 6 και συνέχισε για όλη του τη ζωή, φτάνοντας το σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο ίδιος είχε ομολογήσει “Αν δεν ήμουν επιστήμονας θα ήμουν μουσικός. Συχνά σκέφτομαι τη μουσική. Ζω μελωδίες μου στη μουσική. Βλέπω τη μουσική μου ζωή… “Η θεϊκή πλευρά του Ποσειδώνα!

Άφησα επίτηδες τελευταίο τον Ουρανό. Ο πλανήτης των επιστημών, των ανακαλύψεων, της τεχνολογίας, της επανάστασης αλλά και της αντισυμβατικότητας, κυβερνήτης του 9ου, μόνος, άρα με μία ιδιαίτερη δυναμική, στον 3ο οίκο, στην 1η σημαντική μοίρα της Παρθένου (ζώδιο της προσφοράς) σε όψεις με Πλούτωνα, Δία, Ποσειδώνα, Χείρωνα, Αφροδίτη, Κρόνο, Ερμή, αλλά και σε καλή όψη με τους Δεσμούς. (Βόρειος στην 2η του Αιγόκερο, Νότιος στην 2η του Καρκίνου). Τι ήρθε άραγε να κάνει αυτός ο άνθρωπος; Να αλλάξει μέσα από τις γνώσεις και τις ανακαλύψεις του όλη την Ιστορία του ανθρώπινου γένους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο!

Στην ηλικία των 12 πέφτει στα χέρια του “τυχαία” μια πυξίδα που τον μαγεύει και κάνει τη γεωμετρική μελέτη των σημείων των γραμμών και των επιφανειών.
Στα 26 του ολοκλήρωσε το διδακτορικό του και έγραψε την πρώτη από τις επαναστατικές επιστημονικές του εργασίες.

Ανακαλύπτει την θεωρία της σχετικότητας η οποία θεωρεί ότι οι μετρήσεις του χώρου και του χρόνου ποικίλλουν ανάλογα με τις συνθήκες, όπως η κατάσταση κίνησης του παρατηρητή. (Ε=mc2). Το έργο του το 1915 τον κάνει παγκόσμια διάσημο όταν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τροχιά του φωτός που φτάνει στη Γη από ένα αστέρι, θα κάμπτεται από την βαρύτητα του Ήλιου. Αυτή η θεωρία παρέμεινε αμφιλεγόμενη μέχρι τον Μάιο του 1919, όταν μια Ολική Ηλιακή Έκλειψη την απέδειξε.

Ο Άγγλος αστρονόμος Arthur Eddinoton ταξίδεψε στις ακτές της Αφρικής και φωτογράφισε την έκλειψη, ελπίζοντας να αποδείξει τη θεωρία του Αϊνστάιν. Η ανάλυση των εικόνων επιβεβαίωσε την θεωρία σχετικά με την βαρύτητα του Ήλιου, όπως ακριβώς ο Αϊνστάιν είχε αναφέρει. Έτσι έγινε διάσημος παγκόσμια και σε διάστημα 6 χρόνων μετά την έκλειψη του 1919 γράφτηκαν πάνω από 600 βιβλία και άρθρα για την θεωρία της σχετικότητας.

Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική το 1921. Άλλα βραβεία που κέρδισε, Barnard Medal for Meritorious Service to Science, Honorary degree και Μετάλλιο Kopley 1925.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατασκευή της ατομικής βόμβας όταν το 1939 έστειλε μία διάσημη επιστολή στον Πρόεδρο Roosevelt λέγοντας ότι οι Γερμανοί είχαν κάνει σημαντικές επιστημονικές προόδους και ότι ήταν πιθανό ο Αδόλφος Χίτλερ να γίνει ο πρώτος που έχει ατομικά όπλα. Αυτό οδήγησε στην Αμερικανική προσπάθεια να κατασκευαστεί η ατομική βόμβα.

Ήταν βαθιά συγκλονισμένος και λυπημένος όταν η ανακάλυψη του χρησιμοποιήθηκε με τον πιο φοβερό και τρομακτικό τρόπο για να καταστρέψει τη Χιροσίμα της Ιαπωνίας το 1945. Για πολύ καιρό φώναζε “Φρίκη-φρίκη!!!! Αν ήξερα ότι οι Γερμανοί δεν θα κατάφερναν να παράγουν μία ατομική βόμβα δεν θα είχα άρει έναν δάκτυλο!!! Δεν ξέρω πως θα διεξαχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά μπορώ να σας πω τι θα χρησιμοποιήσουν στους Τέταρτους βράχους”.

Ο Αϊνστάιν δεν ακολούθησε καμμία καθιερωμένη θρησκεία. Η άποψή του για τον Θεό επεδίωκε να δημιουργήσει μια αρμονία μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. Έλεγε πως “Η Επιστήμη χωρίς Θρησκεία είναι κουραστική. Η Θρησκεία χωρίς Επιστήμη είναι τυφλή”. Εδώ εκπληρώνεται η αρμονική σχέση Ποσειδώνα – Ουρανού που προσπαθεί να ισορροπήσει τις αξίες. Φυσικά εμπλέκονται και προσωπικοί πλανήτες.

Συμμετείχε σε πολλά πολιτικά κινήματα και περιέγραφε τον εαυτό του ως Σιωνιστή Σοσιαλιστή. Θεωρούσε τον ρατσισμό τη χειρότερη ασθένεια της Αμερικής, υποστηρίζοντας την αξιοκρατία στην Αμερικανική κοινωνία και την αξία του να μιλάς ελεύθερα.

Κατόπιν αιτήματος του παθολόγου Thomas Harvey ο εγκέφαλός του και τα ζωτικά του όργανα αφαιρέθηκαν μετά τον θάνατό του χωρίς την έγκριση της οικογένειάς του, για επιστημονική μελέτη ώστε να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι τον έκανε τόσο έξυπνο.

Θα ήταν δύσκολο να βρεθεί μία σύντομη δήλωση που να συνοψίζει την ζωή του, απ’ αυτήν που ο ίδιος ο Αϊνστάιν χρησιμοποίησε για να την περιγράψει “Ο Θεός μου έδωσε την πεινασμία ενός μουλιού και τίποτε άλλο… πραγματικά… Μου έδωσε ένα έντονο άρωμα….”

(Άρθρο της Σοφίας Πονήρη)

Σχόλια

σχόλια