Την αεράμυνά στην ανατολική ακτή της φαίνεται να έχει ενισχύσει η Βόρεια Κορέα μετά την πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών κοντά στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Γιονχάπ.

Η ένταση στην χερσόνησο έχει αυξηθεί μετά την έκτη και πλέον ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιανγκ, την 3η Σεπτεμβρίου, την οποία ακολούθησε κλιμάκωση της ρητορικής εκατέρωθεν, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ, την πτήση των αμερικανικών βομβαρδιστικών στο “βορειότερο σημείο της Αποστρατικοποιημένης Ζώνης” και την δήλωση του βορειοκορεάτη ΥΠΕΞ ότι ο Τραμπ έχει κηρύξει πόλεμο στην Β. Κορέα.

Σύμφωνα με το Γιονχάπ, η Πιονγιάνγκ μετακινεί αεροπλάνα στην ανατολική ακτή, ενώ, παράλληλα λαμβάνει και άλλα αμυντικά μέτρα μετά την πτήση των αμερικανικών B-1B κοντά στη χώρα.

Σύμφωνα με αναφορά του Γιονχάπ, η οποία δεν έχει, μέχρι στιγμής, επιβεβαιωθεί, οι αμερικανικές αρχές δημοσιοποίησαν την πτήση των αμερικανικών βομβαρδιστικών επειδή δεν είχε γίνει αντιληπτή από την Β. Κορέα.
Τα αντίποινα θα περιλαμβάνουν την κατάρριψη των αμερικανικών μαχητικών “ακόμη και αν δεν είναι εντός του βορειοκορεατικού εναέριου χώρου”, δήλωσε ο Ρι.

Διπλωματικός πυρετός

Μιλώντας στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι ενδεχόμενος πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο δεν θα έχει νικητή.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης συνεχίζονται και από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος επισκεπτόμενος την Ινδία δήλωσε: “Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν αυξήσει την πίεση στην Β. Κορέα, ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε την δυνατότητα να περιορίσουμε τις απειλές της”.

“Καταστροφικές συνέπειες” θα ΄χει μία σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο, δήλωσε στο πρακτορείο RIA , Ρώσος διπλωμάτης, ο οποίος πρόσθεσε πως το ρωσικό ΥΠΕΞ, εργάζεται “στο παρασκήνιο”, προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο του ρωσικού ΥΠΕΞ, που επικαλείται το RIA, η προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας είναι αδιέξοδη και το “όπλο” των κυρώσεων έχει εξαντληθεί.

Σχόλια

σχόλια