Ένα είναι το ερώτημα που προκύπτει μετά τη σημερινή (1/8/2017) απόφαση της Δικαιοσύνης σχετικά με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Η καταδίκη του θα επηρεάσει τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος;
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο κ. Γεωργίου απολαμβάνει της στήριξης των Βρυξελλών και στο πλαίσιο το κλίμα που επικρατεί μετά και την τελευταία εξέλιξη δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό.
Άλλωστε οι Ευρωπαίοι έχουν πολλές φορές δηλώσει ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αξιόπιστα και δεν πρέπει να αμφισβητούνται, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απαλλαγή του Γεωργίου ήταν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, καθώς φαίνεται πως είχε πολλές φορές τεθεί στο EuroWorking Group όσο και στο Eurogroup.
«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και ακρίβεια των ελληνικών στατιστικών στοιχείων κατά τη διάρκεια του 2010 – 2015 και μετά» δήλωσε η Annika Breidthardt, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, ενώ ο ESM δήλωσε ότι δεν θα κάνει -σε αυτό το στάδιο- κάποιο σχόλιο σχετικά με τον Ανδρέα Γεωργίου.
Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2016, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών για τη β’ αξιολόγηση η Κομισιόν είχε στείλει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπου αναφερόταν ότι η Επιτροπή «εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές (σσ. που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα) επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα».
Πρόσφατα άλλωστε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι με τις αλλαγές στη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ που ξεκίνησαν από το 2010, όταν ανέλαβε ο Ανδρέας Γεωργίου, υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Υπηρεσία λειτουργεί αποτελεσματικά και αξιόπιστα και ότι τα στοιχεία της περιόδου 2010-2014 είναι αξιόπιστα, καταρρίπτοντας ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς περί παραποίησης των στοιχείων για το έλλειμμα.
Θα υπάρξει εμπλοκή στη συζήτηση για το χρέος;
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει τη σοβαρότητα της «εμπλοκής» που μπορεί να δημιουργηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι οι δανειστές είχαν ζητήσει να καλυφθούν, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, τα δικαστικά έξοδα στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ που ενεπλάκησαν σε περιπέτειες λόγω της άσκησης των καθηκόντων τους, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Γεωργίου.
Η απόφαση της Δικαιοσύνης
Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας επέβαλε στον κ. Γεωργίου ποινή φυλάκισης 2 ετών, με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για μια από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος για τις οποίες κατηγορείτο.
Οι δικαστές δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στο πρόσωπο του κατηγορουμένου και του επέβαλαν την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα.
Μάλιστα, ο εισαγγελέας σημείωσε πως η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο τον καταδίκασε γιατί δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, τον Νοέμβριο 2010.
Αντίθετα, τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ και από εκείνη που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο ΔΝΤ για λίγους μήνες, μαζί με τα καθήκοντά του στην ΕΛΣΤΑΤ.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.