Μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου που παρουσιάστηκε φέτος, με χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς αυτοαπασχολούμενους να δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα σημαντικά χαμηλότερα από τα πραγματικά, για να αποφύγουν υπέρογκες επιβαρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος και στις ασφαλιστικές εισφορές αναζητά το ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή τα έσοδα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού από την φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων αναμένεται να σημειώσουν υστέρηση λόγω των φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, τα οποία προκάλεσαν οι υπέρμετρες αυξήσεις των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες επιβλήθηκαν πέρσι με τους «Πονοκέφαλος» στο ΥΠΟΙΚ από φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

 

Επιπρόσθετα, η ίδια πηγή αποκάλυψε πως σε συνεννόηση με τους Θεσμούς θα αναζητηθούν μέτρα για την αντιστροφή του φαινομένου από το 2018, στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στις παραμέτρους υπολογισμού των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ακόμα δε και την πιθανότητα μείωσης κάποιων συντελεστών.

Άλλωστε σύμφωνα με αλλες πληροφορίες, στα σενάρια που θα εξετασθούν περιλαμβάνεται και η θέσπιση ανωτάτου ορίου στο ύψος των επιβαρύνσεων, είτε σε ποσοστό επί του εισοδήματος, είτε σε ποσό.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση θα θέσει στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς το θέμα νέας αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και της αύξησης του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, (δύο φοροεισπρακτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν από 1/1/2018).

Σχόλια

σχόλια